Fransa: Mücadeleci İşçiler Cezalandırılıyor

fransa

Fransa Goodyear Lastik fabrikasını işgal edip iki yöneticiyi 30 saat boyunca ellerinde tutan 8 işçiye 9 ay hapis cezası verilmesi sendikaları çok öfkelendirdi. Sendikalar cezaları çok sert bulduklarını açıkladılar.

ABD Şirketi Goodyear ile çalışanlar arasında yaklaşık 6 yıldır süren anlaşmazlık üzerine olay 2014 yılının ocak ayında gerçekleşmişti.

Ceza alan işçilerden Hassan Boukri “Bu cezanın çok adaletsiz olduğunu düşündüklerini ve temyize gideceklerini” söyledi.  Ceza alan diğer bir işçi Reynald Jurek “politik bir karar, çok net olarak görülüyor” dedi.

Bir kaç düzine işçi Kuzey Fransa’da Amiens’de bulunan fabrikayı işgal etmiş ve içeride bulunan insan kaynakları ve üretim müdürlerini alıkoymuşlardı. 6 Yıla yakın süren dava süresinde işçi avukatları, işçilere cevap verilmemesi üzerine 1.143 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin böyle bir eylemi gerçekleştirdiklerini söylemişlerdi.

CGT “kararın kabul edilemez olduğunu ve hükümetin haklarını ve işlerini savunan bütün işçilere gözdağı verdiğini” söyledi. Sosyalist Parti’nin yerel örgütü “kararı kınayıp, çalışanların işlerini, iş yerlerini ve onurlarını korumak için mücadele ettiklerini” söyledi.

Ekonomik durgunluğun sürdüğü Fransa’da son aylarda işçi hakları ihlallerinde artış gözlemleniyor. Geçen yıl iş yerindeki sorunlar nedeniyle Air France’nın bir yöneticisinin gömleğini arkadan çeken öfkeli sendika militanları da yasal soruşturma ile karşı karşıya kaldı.

Kaynak: http://news.yahoo.com/goodyear-workers-jailed-detaining-bosses-french-factory-195537054.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.