Fransa: Gözaltındaki Siyah Gencin Şüpheli Ölümü Sonrası İsyan

Val d’Oise, Beaumont-sur-Oise bölgesinde Adama isimli 24 yaşındaki siyah gencin gözaltındayken hayatını kaybetmesi sonucu 19 Temmuz Salı gecesi protestolar alevlendi. Polis, basit bir suç nedeniyle gözaltına alındığı belirtilen Adama’nın kalp hastası olduğunu ve nakledilirken rahatsızlandığını ileri sürse de ailesi gözaltı sırasında başına aldığı darbe sonucu hayatını kaybettiğini savunuyor.

24 yaşındaki gencin hayatını kaybetmesinin ardından yaklaşık 100 kişilik bir kalabalık Beaumont Jandarma Merkezi önünde toplandı. Öfkeli kalabalıkla polis arasında çıkan çatışmalar sonucu 5 polisin silahla, 6 polisin ise darp edilerek yaralandığı ve 9 aracın yakıldığı rapor edildi.

Foto: @lemondefr

20 Temmuz Çarşamba gecesi Paris’in Kuzey banliyölerinde protestolar devam etti. En az 15 araç öfkeli göstericiler tarafından ateşe verildi, 8 gösterici ise tutuklandı.
Eylemciler ve Adama’yı tanıyanlar hiçbir rahatsızlığı bulunmayan gencin polis işkencesi sonucu hayatını kaybettiğini ve olayın üstünün kapatılacağını ifade ediyorlar. Fransa’da aylar süren iş reformu karşıtı protestoları bastırmak için kullanılan OHAL ile birlikte polis şiddeti tırmanışa geçmişti.

2005 yılında polis tarafından kovalanan iki gencin elektroşok kullanılarak katledilmeleri sonucu Fransa’nın bütün büyük kentlerinde isyanlar baş göstermişti. Alevlenen isyan, yüksek işsizlik oranı ve yoksulluk ile boğuşan, ötekileştirilen ikinci kuşak göçmenlerin yaşadığı gettoların isyanı olarak tanımlanmıştı.

Adama isimli siyah gencin gözaltında hayatını kaybetmesi ile tetiklenen başkaldırı sosyal medyada #BeaumontSurOise başlığı ile yer bulurken bölgeye helikopter ve militarize polis birliklerinin sevk edildiği bildirildi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.