Fransa: Çiftçiler Ucuz İthalata Karşı Alman Sınırına Barikat Kurdular

Çiftçiler, batı Fransa tarafından taşınan Laval kamyonundaki gıda paketlerni boşaltıyor. | Fotoğraf: AFP

Çiftçiler, batı Fransa tarafından taşınan Laval kamyonundaki gıda paketlerni boşaltıyor. | Fotoğraf: AFP

Bir sendika lideri, çiftçilerin Avrupa içinde daha çok “fırsat eşitliği” istediğini söyledi. Fransız üreticiler, Sosyal-demokrat hükümetin hayvancılığı destekleyen acil durum planı üzerinde anlaşmaya varmasından sonra sığır, domuz ve süt fiyatlarının yükselmesinden kısa bir zaman sonra Pazartesi günü yeniden protesto eylemi düzenlediler.

Almanya ve İspanya sınırı boyunca yüzlerce çiftçinin traktörlerle yola kurdukları barikatla nakliye kamyonlarını durdurdukları bildirildi.

Alsace bölgesinde ki 1.000’e yakın çiftçi altı yolu ulaşıma kapattı. Tarım İşçileri Birliği Ulusal Federasyonu (FNSEA) Yerel liderlerinden Franck Sander, Fransa’nın uluslararası haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, “yol kesme eylemiyle bu hat üzerinde bulunan ve yiyecek taşıyan 300 kadar kamyonu durdurmuş olduk. Babybel [peynir] taşıyan bir kamyoneti geri çevirdik. Tüketiciler, bu markanın Fransız olduğunu düşünüyor ama aslında peynir Slovakya’dan geliyor” dedi.

Sander France Info radyo programında da çiftçilerin, Avrupa içinde daha çok “fırsat eşitliği” istediğini söyledi.

Haute-Garonne bölgesindeki 100’e yakın üretici Fransa’ya mal getirmek için İspanya’dan yola çıkan onlarca kamyonu engelledi. Diğer bir grup ise süpermarketlerde satılan ucuz ürünlerin gerçek fiyatları yansıtmadığı iddiasıyla süpermarketleri protesto ettiler.

François Hollande’nin sosyal-demokrat hükümeti çiftçilere vergi indirimi ve kredi garantisi sağlayacak 665 milyar dolarlık acil bir paketin tahsis edilmesini geçtiğimiz hafta kabul etmişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/French-Farmers-Block-German-Border-Against-Cheap-Imports-20150727-0024.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.