Finlandiya: Anti-Nükleer Eylemcilere Polis Müdahalesi

Ağaç üzerindeki baraka

Ağaç üzerindeki baraka

Anti-nükleer mücadele Finlandiya Pyhäjoki’de devam ediyor…

Hanhikivi nükleer karşıtı işgal kampının 15 Eylül’de polis zoru ile tahliye edilmesi sonucu sadece ağaç kulübesinde eylem yapan bir kişi kalmıştı. Eylemcilerin bir kısmı bugüne dek devam eden kampın ikinci üssünü oluşturacak kulübelerden yeni bir kampın inşaatına başlamıştı. Ağaç üzerinde kalan kişinin ağaçtan tasfiye edilmeye çalışılması üzerine 5 kişi açlık grevine girmişti.

Nükleer enerji şirketi Fennovoima ağaç üzerindeki barakada kalan kişiye insani yardım malzemelerini götürmeye çalışan eylemcilere izin vermeyince ağaç üzerindeki barakada kalan eylemci 19 Eylül Cumartesi gününden bu yana gıda alamamış oldu. Daha sonra eylemci yiyecek, kendisini sıcak tutacak giysiler ve gerekli diğer malzemelerin getirilmesi talebiyle 21 Eylül Pazartesi günü açlık grevine başladı. Ağaç üzerindeki barakada kalan eylemciyle dayanışmak ve taleplerinin kabul edilmesi için üçü Pyhäjoki merkezinde ki kampın yakınında bulunan Fennovoima şirketinin ofisi önünde bir kişi de Helsinki’de olmak üzere dört kişi destek açlık grevine girdiler.

fin2

Bölgeye girmek için Fennovoima Şirketi inşaat müdürü Jouni Sipiläinen’den izin alınıyordu ve henüz alana geçiş için yasal bir yasaklama kararı olmamasına rağmen Oulu polisinin başını çektiği keyfi uygulama devam ediyordu.

Açlık grevi destekçileri özellikle ağaç üzerindeki barakada kalan eylemcinin durumuyla ilgili endişe duymuş bir haftadır orada kalan eylemciyle ilgili soğuk hava ve gergin ortam nedeniyle yerel ve uluslararası dayanışma çağrısı yapmışlardı.

Yayınladıkları destek mesajında; “Hava soğuk, yağmurlu ve rüzgarlı üstelik özel güvenlik görevlilerinin destekçileri bölgeye almaması gerginlik yaratıyor. Eylemci oldukça zor şartlar altında. Sizlerden güçlü bir şekilde dayanışma eylemleri yapmanızı ve bilgi paylaşımların da bulunmanızı istiyoruz. Örneğin kendi bölgenizde ki Fin Büyükelçiliği ve Rus Büyükelçiliği önünde eylem yapabilirsiniz. Fennovoima şirketi büyük oranda Finlandiya devletine aittir. Fennovoima şirketi Rus Rosatom Devlet Atom Enerjisi Kurumu’nun yan kuruluşu olan bitki tedarikçisi Rusatom Overseas ile sözleşme yapmıştır,” demişlerdi.

24.09.2015 tarihinde polis ağaç üzerindeki barakada kalan eylemciye operasyon düzenledi. Hyökyaalto – ağı yayınladığı mesajla olayı şu şekilde anlattı:

“Bir ağaç üzerindeki barakada kalan eylemci polis müdahalesi ile aşağı indirilmiştir.  Uzun süren operasyona ağaç kesiciler, yeni yol yapıcılar için gerekli 3 büyük araç, özel birim polisleri, itfaiye ekipleri ve korumalar katıldı. Yoldaşımız sıvı alması için hastaneye götürüldü ve bu gece serbest bırakıldı. Bizler durumunun iyi olmasından oldukça mutluyuz. Bütün açlık grevleri ise bu akşam sona erdi. Dayanışma ve ilgi gösteren herkese teşekkür ederiz!”

Hyökyaalto- ağı
Kaynaklar:
  1. http://insurrectionnewsworldwide.blogspot.com.tr/2015/09/finland-call-for-international.html
  2. http://takku.net/article.php/20150924133217319

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.