Filistinli Mahkum 55 Gün Süren Açlık Grevi’nden Sonra Salıveriliyor

khader-adnan.jpg_1718483346

Filistinli tutsak, hakkında herhangi bir suçlama olmadan 10 kez kanunsuz olarak alıkonmuştu…

El Cezire tarafından da teyit edilen habere göre Filistinli tutsak Hıdır Adnan iki hafta sonra Pazar günü İsrail hapishanesinden çıkıyor.

Adnan’ın hukuk danışmanının verdiği bilgilere göre, İsrailli yetkililerin “idari gözaltı” şeklinde onu tekrar gözaltına almayacakları kesinlik kazandı. Adnan Pazar günü açlık grevini bitirmeye razı oldu ve gözaltına alındığından beri ilk kez ailesinin onu ziyaret etmesi için izin verildi.

Filistinli tutsak 11 aydır tutulduğu cezaevinde 55 gün önce açlık grevine başlamıştı. Halen İsrail’in Ramla cezaevinde ki hastanenin bir kliniğinde bulunan Adnan, Filistin direnişi için bir sembol haline geldi. O İsrail hükümeti tarafından herhangi bir suçlama yapılmadan “İdari Tedbir” yasasıyla 10. kez gözaltına alındı. İsrail ordusu tarafından uygulanan “İdari gözaltı” hakkında bir suçlama ve yargılama olmaksızın herhangi bir Filistinliyi tedbir amaçlı gözaltına alma ve hapsetme uygulamasıdır. Tutuklamalar en fazla 6 ay sürer ve süre bitiminde tekrar uzatılabilir.

İsrail’in güvenlik hizmeti, Şin Bet, Adnan’ın İslami Cihad grubunun bir üyesi olduğuna inanıyor. Şin Bet aynı zamanda Adnan’ın ölümünün Gazze’de görece sakin olan ortamı paramparça edeceği konusunda da uyarıyor ancak İsrail, herhangi bir silahlı gruba Adnan’ı bağlamak için kanıt bulamadı.

Hamas’da Adnan’nın özgürlüğü için çağrıda bulunmuştu.

Her ne kadar, İsrail hükümeti kendisini zorla beslemek istese de ki açlık grevini bitirmek için zorla besleme kanunu İsrail’de kabul edildi, İsrail Tabipler Birliği işkence biçimi teşkil edecek olan zorla besleme ile ilgili doktorlara kesinlikle işbirliği yapılmaması konusunda talimat yayınladı. Amerikan Tıp Derneği ve Kızıl Haç zorla beslemeyi bir işkence biçimi olarak sınıflandırdı. Adnan 2012 yılında da 66 gün açlık grevinde kalmıştı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Palestinian-Prisoner-to-be-Released-After-55-Day-Hunger-Strike-20150628-0022.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.