Filistinli Çocuk Tutsaklara Yönelik Hak İhlalleri Ve İşkence

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Filistinli Tutsaklar Derneği (PPC) verilerine göre 2015 yılının sadece ilk yarısında Kudüs’te en az 600 Filistinli çocuk tutuklandı ve bu çocukların yaklaşık %40’ı cinsel tacize uğradı. İsrail’de İşkenceye Karşı Halk Komitesi (PCATI) çocuk tutsakların açık kafesl…”

Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilmiş bağımsız uzmanlardan oluşan Çocuk Hakları Komitesi (CRC), 2013 yılında yayınladığı raporla Filistinli çocuk tutsakların gözaltına alınırken, sorgu sırasında ve esir tutuldukları süre boyunca işkenceye, kötü muameleye, cinsel tacize maruz bırakıldığını ve itirafa zorlanmak için işgal askerleri tarafından ölüm ve tecavüzle tehdit edildiğini ortaya koymuş ve İsrail’i çocuk mahkumlara yönelik hak ihlallerinin sona erdirilmesi konusunda uyarmıştı. Bu uyarı İsrail hükümeti tarafından öfke ile karşılanmıştı. **http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/10135157/Israel-furious-at-UN-report-detailing-torture-of-Palestinian-children.html/**


Filistinli Tutsaklar Derneği (PPC) verilerine göre 2015 yılının sadece ilk yarısında Kudüs’te en az 600 Filistinli çocuk tutuklandı ve bu çocukların yaklaşık %40’ı cinsel tacize uğradı. İsrail’de İşkenceye Karşı Halk Komitesi (PCATI) çocuk tutsakların açık kafeslerde tutulduklarını, cinsel tacize maruz kaldıklarını ve avukat hakkı tanınmadan askeri mahkemeye çıkarıldıklarını belirtiyor.

İsrail Kamu Avukatları Ofisinin (PDO) Ramla’daki gözaltı merkezine yaptığı ziyaret ise çocuk tutsaklara yapılan işkenceyi detaylarıyla gözler önüne sermişti. Avukatlar ziyaret sırasında düzinelerce çocuğun açıktaki demir kafeslerde tutulduğuna şahit oldular. PDO websitesinde bu uygulamanın birkaç aydır devam ettiği ve yapılan çeşitli işkencelerden sadece birisi olduğu belirtilmişti.


İsrail’de İşkenceye Karşı Halk Komitesinin (PCATI) baz aldığı verilere göre Filistinli çocuk tutukluların büyük bir kısmının taş atmakla suçlandığını açıkladı. Bu çocukların %74’ü tutuklama, nakil ve sorgu sırasında fiziksel şiddete maruz kalıyor. İşgalci İsrail sistematik olarak çocukları askeri mahkemelerde yargılayan tek devlet ve Filistinlilerin aksine hiçbir İsrailli çocuk askeri yargı sistemi ile karşı karşıya kalmıyor. Filistinli çocuk tutsaklar Cenevre Sözleşmesine aykırı olarak işgal altındaki Filistin topraklarından İsrail’e naklediliyorlar. Çocuk mahkumlar avukatlarının ve ailelerinin refakati olmadan işkence altındaki sorgulamalarla itirafa zorlanıyor.

Zorla alınan itiraf sonucu esir edilen Filistinli çocuk tutsak Ahmad Manasrah

BM tarafından görevlendirilmiş bağımsız uzmanlardan oluşan Çocuk Hakları Komitesi (CRC), 2013 yılında yayınladığı raporla Filistinli çocuk tutsakların gözaltına alınırken, sorgu sırasında ve esir tutuldukları süre boyunca işkenceye, kötü muameleye, cinsel tacize maruz bırakıldığını ve itirafa zorlanmak için işgal askerleri tarafından ölüm ve tecavüzle tehdit edildiğini ortaya koymuş ve İsrail’i çocuk mahkumlara yönelik hak ihlallerinin sona erdirilmesi konusunda uyarmıştı. Bu uyarı İsrail hükümeti tarafından öfke ile karşılanmıştı.

Rapora göre çocuklar devamlı surette fiziksel ve sözel şiddete, aşağılamaya, kendilerine veya ailelerine yönelik ölüm, şiddet ve cinsel taciz tehditlerine maruz kalıyorlar, tuvalet, yiyecek ve sudan mahrum bırakılıyorlar. Çocuk Hakları Komitesi raporunda işgalci İsrail ordusunun Filistinli çocukları canlı kalkan olarak kullandığı da belirtilmişti.

Yedi binin üzerinde Filistinli, 17 adet İsrail hapishane ve gözaltı merkezinde tutuluyor. İnsan hakları örgütleri, Filistinli çocukları tutuklamaya, askeri mahkemelerde yargılamaya son vermesi ve bütün çocuk tutsakları salıvermesi için İsrail’e baskı yapması yönünde Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulunuyor.

Kaynak: http://www.mintpressnews.com/israel-tortures-palestinian-children-keeps-them-in-outdoor-cages-in-winter-rights-group/212808/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.