Filistin: 25 Siyasi Tutsak Açlık Grevinde

24 Aralık’ta Etzion hapishanesindeki 25 Filistinli siyasi tutsak İsrail Hapishane sistemindeki insan hakları ihlallerini ve kötü koşulları protesto etmek amacıyla süresiz açlık grevine başladıkların duyurdu.

Filistinli Mahpuslar Birliği’nin avukatlarından Jacqueline Fararj, mahkumlara yönelik fiziksel saldırılar ve kötü yaşam koşulları da dahil olmak üzere İsrail Hapishane Sisteminde süregelen hak ihlallerini belgelediklerini belirtti.

Faraj açlık grevine katılanlar arasında sorgu sırasında defalarca silah dipçiğiyle şiddete maruz bırakılan Abdul-Rahim Zamara (24) ve Yazan Marqtan (23) isimli Filistinli tutsakların da yer aldığını ifade etti.

İsrail Hapishane Sistemi’nde yaklaşık 7.000 Filistinli esir tutuluyor ve tutsaklar hapishanelerdeki hak ihlallerini ve idari gözaltı uygulamasını protesto etmek için kitlesel ve kişisel açlık grevleri başlatıyorlar. İki hafta önce de Huwwara hapishanesindeki 21 Filistinli siyasi tutsak açlık grevine başlamış ve transferlerinin sağlaması sonucu grevi sonlandırmışlardı.

Etzion gibi gözaltı merkezleri işgalci İsrail tarafından yeni tutuklanmış Filistinlilerin sorgulanmaları sırasında veya askeri mahkemeye sevklerinden ya da suçlama olmaksızın idari gözaltı cezasına çarptırılmalarından önce tutuldukları tecrit merkezleri olarak kullanılıyor. İşgalci İsrail kitlesel tutuklamalara hız verirken işgal ordusu giderek artan sayıdaki Filistinli tutsağı kalabalık, sağlıksız, en basit insani ihtiyaçların dahi karşılanmadığı bu tür gözaltı merkezlerinde herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın idari gözaltı kapsamında aylarca ve hatta yıllarca esir tutuyor.

Haber: isyandan.org
Kaynaklar:
  1. http://www.maannews.com/Content.aspx?id=769500
  2. http://samidoun.net/2015/12/video-joe-catron-on-hunger-strike-of-25-palestinian-political-prisoners-held-in-etzion-jail/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.