Filipinler: Ordu, Manay’daki Sivil Ölümler ve Ateşkes İhlali İçin Bayat Hikayeler Uyduruyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“kamplanmaya başlarken, bölüklerine alan yaratmak üzere bazı köylüler yaşam alanlarından dışarı atılmaktadır. Bütün devrimci oluşumları ve barış avukatlarını bu sivillerle dayanışma içinde olmaya çağırıyor ve Ordu’nun olay hakkındaki iki yüzlü yaklaşımıyla y…”

Yeni Halk Ordusu’nun(NPA) Comval- Davao Doğu Yakası Bölgesel Komutanlığına bağlı Kızıl Savaşçılar, dün saat 12:30 civarlarında Lambog, Manay’da  Davao Oriental’de 67. Piyade Taburu’na yönelik düzenledikleri saldırıda bir kere daha başarıya ulaştılar. Faşist Ordu taburları, NPA birliğinden intikam almak için başlattığı saldırıda Barangay Del Pilar’lı (Del Pilar köyünden) iki çiftçiyi öldürdü.

Ateşkese yönelik kendi ihlallerini örtbas etmek için, “PNP’nin kanunsuzların peşine düşebilmesi için suçtan arındırma operasyonları” yapıldığına dair hikayeler yarattılar. Kuzey Cotabato’daki Makilala, Matalam’da Kızıl Savaşçılar’la karşılaştığı için başarısız olan geçen haftaki hamleleri gibi, Ordu, medyanın da yalanlarla yazılan bu senaryoyu oynayacağını umut ediyor.

31 Ocak akşamı 7:00 sularında, Ordu’ya bağlı 67. Piyade Taburu, Manay’ın iç bölgelerindeki Kayawan, del Pilar ve Kapasnan’da operasyon düzenlemek üzere çoktan harekete geçmişti. Ertesi gün 1 Şubat’ta, Ordu bölükleri, Kızıl Savaşçılar’ın bulunduğu bölgelerde halktan çeşitli grupları sorguya çekmişti.

Düşmanın dört koldan örgütlediği saldırıyı savuşturmak için öğle saatlerinde manevra yaparken, NPA birliğine 67. Piyade Tugayı tarafından ateş açılmıştı. Kızıl Savaşçılar anında inisiyatifi alarak düşman saldırısını göğüslemek için karşılık vermişti. Asteğmen Victor Alejo şehit olmuş, düşman birlikleri ağır zayiat vermişti. Kızıl savaşçılar güvenli biçimde çatışma alanından geri çekilirken; 67. Piyade Tugayı askerleri Kızıl Savaşçılarla yaşanan çarpışmadan sonra Kızıl Savaşçılara ulaşamayınca iki sivili katletmişti.

Bu son ufak çatışma hikayesi Makilala ve Matalam olaylarıyla benzerlik taşırken, Ordu’nun ikiyüzlülüğünü açıkça ifşa etmektedir: Yerel askeri kuvvetleri kullanarak operasyon düzenle, NPA’yla çarpışacağına emin ol, ve bu olaydan dolayı öfke duyuyormuş gibi rol yap. Bu silahlı çatışmaların  Filipinler Komünist Partisi-Yeni Halk Ordusu (CPP-NPA)’nun ateşkes çağrısından sonra sürekli CPP-NPA güçlerine saldırarak inandırıcılığını yitiren Ordu ile Kızıl Savaşçılar arasında son haftalarda patlak verdiğinin altı bir kez daha çizilmelidir.

Düşman, daha önce içeri sızmakta zorlandığı Kızıl bölgelerde halkın hanesine tecavüz ederken, NPA birimlerinin Ordu birlikleriyle çatışması kaçınılmaz olmaktadır.

Halihazırda, 67.PT Lambog’un Kapasnan ve Rizal barangaylarında**Filipinler’de en küçük yerel hükümet biriminde köy, mahalle, semt kelimeleri için kullanılan yerel Filipin terimi/** kamplanmaya başlarken, bölüklerine alan yaratmak üzere bazı köylüler yaşam alanlarından dışarı atılmaktadır. Bütün devrimci oluşumları ve barış avukatlarını bu sivillerle dayanışma içinde olmaya çağırıyor ve Ordu’nun olay hakkındaki iki yüzlü yaklaşımıyla yüzleşmeye davet ediyoruz.

Aynı zamanda Duterte hükümetine ve Müzakere Heyetlerine, Kuzey Cotabato’ daki Makilala ve Matalam olaylarına ilişkin gerçek bir soruşturma yapması için açık çağrı yapıyoruz. Sonuç olarak, silahlı kuvvetlerine sahip çıkamayan CPP ve NDF (Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi) değil yine Duterte hükümetidir.

Mağdur edilen ve Oplan Kapayapaan’la**Duterte hükümetinin yeni iç güvenlik pakedi./** daha da mağdurlaştırılan köylü ve Lumad’lara;**Filipinler’in Güney Mindanao halkının yerli gruplarından biri./**

CPP ve NPA’ nın ilan ettiği tek taraflı geçici ateşkesin bitmesi, PNP’nin faşist politikalarına ve AFP’ye karşı, devrimci adalet için bir güvencedir ve Duterte hükümetinin barış konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve görüşmeleri ciddiye almaya başlaması için bir uyarıdır.

 

RIGOBERTO F. SANCHEZ

Sözcü

Bölgesel Operasyon Kumandanlığı

Yeni Halk Ordusu (NPA) – Güney Mindanao

Basın Açıklaması, 2 Şubat, 2017

Kaynak: https://www.ndfp.org/afp-spins-worn-storyline-cover-new-ceasefire-violation-civilian-deaths-manay-firefight/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.