Filipinler: Halk Kitleleri Devrimci Adaleti Büyük Sevinçle Karşıladı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“ Baan’da ikamet ettikleri yere baskın yapmıştır. Otaza’nın güvenlik müfrezelerinin etkisiz hale getirilmesiyle 4 adet Bushmaster marka tüfeğe, 2.45 kalibrelik ve 2.9 mm’lik tabancalara el konulmuştur. NPA üyeleri aynı zamanda  Otaza’ya ait 25.000 Filipin Pezosuna el koyarak g…”

Rigoberto F. Sanchez,YHO Güney Mindanao Bölge Komutanlığı Sözcüsü

Rigoberto F. Sanchez,YHO Güney Mindanao Bölge Komutanlığı Sözcüsü


Halk Kitleleri Lumad*(Filipinler’de Mindanao Eyaleti’nde yaşayan, devlet baskısı altındaki yerli halk) Bölgesi’nin Gelmiş Geçmiş En Despotik Valisinin Mindanao’da  Cezalandırılmasıyla Sağlanan Devrimci Adaleti Büyük Sevinçle Karşıladı.

Yeni Halk Ordusu’nun Güney Mindanao Bölge Komutanlığı Halk Mahkemesi’nin  GPH valisi Dario Otaza ve Daryl Otaza’ya yönelik, Loreto ve Agusan del Sur bölgelerindeki yerli halklara ve köylülere zulüm ettiklerinden dolayı vermiş olduğu ölüm cezasını adaletin yerine getirilmesi için uygulamıştır.

YHO (Yeni Halk Ordusu) Güney Mindanao Bölge Komutanlığı, Kuzey Mindanao Bölge Harekat Komutanlığı ile birlikte ortak harekat yürüterek Loreto Valisi ve Bagani’nin paramiliter liderlerinden Dario Otaza ve oğlu Dario Otaza’yı ölümle cezalandıran Comval Kuzey Davao Güney Agusan Altbölge Komutanlığı’nın devrimci savaşçı ve subaylarını selamlamaktadır.

Filipinler Ulusal İstihbarat Bürosu (NPI) elemanları görünümündeki YHO üyeleri, Otaza’ların Butuan şehrinde Brgy **Filipinler’de köy ya da mahalle anlamında kullanılan, İspanyolca’daki barrio kelimesinden türeyen barangay kelimesinin kısaltması/** Baan’da ikamet ettikleri yere baskın yapmıştır. Otaza’nın güvenlik müfrezelerinin etkisiz hale getirilmesiyle 4 adet Bushmaster marka tüfeğe, 2.45 kalibrelik ve 2.9 mm’lik tabancalara el konulmuştur. NPA üyeleri aynı zamanda  Otaza’ya ait 25.000 Filipin Pezosuna el koyarak güvenlik altına almıştır ve en kısa zamanda aileye üçüncü bir tarafın elinden teslim edilecektir.

Halk Mahkemesi Dario Otaza’yı, halka ve devrimci harekete karşı aşağıda sıralanan suçlarda yönetici olarak yer almasından dolayı suçlu bulmuştur:

  • Loreto, Agusan Del Sur’da, 13 Eylül 2013’te öldürülen Kauswagan bölgesinden Benjie Planos, 10 Ekim 2013’te öldürülen Kauswagan bölgesinden Gabriel Alindao ve 10 Eylül 2014’te öldürülen Datu Ampunan’dan Gerry Villamor isimli Lumad yurttaşlarının vahşice işkenceden geçirilmesi ve öldürülmesi,
  • 9 Eylül 2014’te Loreto’nun Datu Davao bölgesinde yaşayan bazı ailelerin Otaza’nın yarattığı Taptap isimli paramiliter yapının üyeleri olan Bukakang Banggaan, Augit ve Intoy çeteleri tarafından soyulması ve katledilmesi ( mağdurların ve katledilenlerin isimleri güvenlikleri için paylaşılmamaktadır),
  • 2013 yılında, Otaza’nın paramiliter çetesinin üyeleri Mariel Dioganon, Aki Dioganon, Jordan Dioganon, Abdon Dioganon, Abdon Dioganon, Abdon Sinkok, Peping Maamib ve Loloy Cedilla tarafından Kauswagan bölgesindeki çiftçilerin evlerinin yakılıp yıkılması ( mağdurların isimleri güvenlikleri için paylaşılmamaktadır),
  • Oplan Bayahinan Yasası (bir tür iç savaş yasası) altında Otaza’nın Bagani güçlerinin gerçekleştirdiği ve Lumad halkına yönelik iğrenç hak ihlalleriyle sonuçlanan askeri operasyonları:

a-) Loreto’nun San İsidro köyünde yaşayan ve aynı zamanda illegal bir şekilde gözaltına alınan ve alıkonulan 4 çocuğa işkence yapılması,

b-)Loreto’nun Kauswagan bölgesindeki 5 köye uygulanan gıda ablukası,

c-) Kauswagan bölgesinde ve Loreto’nun diğer köylerinde yaşayan 459 Manobo’nun (bir Lumad halkı) göçe zorlanması. Göçe zorlanan insanların büyük bölümü topraklarını geri alamamıştır ve köyleri halen Otaza’nın Bagani güçlerinin kullanımındadır.

d-) Pablo Tayfunu’nun ardından köylüler tarafından iyileştirilen ve sürülen 100 hektarlık tarla ve yaylanın köylülerin elinden alınması ve tahrip edilmesi,

e-) Lumad halkına ait iki eğitim merkezine düzenlenen saldırılar ve bu merkezlerin kapatılması (bu saldırılar çocukların eğitim ve gelişim haklarını ihlal eden saldırılardır).

Otaza’nın Bagani güçleri ve 26. Piyade Taburu, Davao şehri valisi Rodrigo Duerte’nin göçe zorlanan halkla yaptığı saldırmazlık anlaşmasını tanımasına rağmen baskı, işkence, keyfi tutuklamalar ve alıkoymalar, YHO üyelerinin ailelerini hedef alan taciz ve tehditler ve her türlü psikolojik savaş taktiklerini gerçekleştirmeye devam etmektedirler.

5-) 5 Eylül 2009’da Otaza’nın istihbarat görevlilerinden ikisi Loreto’da konuşlanmış bir YHO birimine sızdı ve savaşçıların yemeklerini zehirleyerek onları baygın ve savunmasız hale getirdi. Bu istihbarat görevlileri, baygın YHO savaşçılarına ateş açarak 4 YHO subay ve savaşçısını katlederken 1 savaşçıyı da esir aldı.

O dönemde Filipinler’deki yerli halklar üzerine kurulan Ulusal Komisyon’un bölgesel başkanı olan baba Otaza, Askeri İstihbarat Taburu 4. Piyade Bölüğü subayı Yüzbaşı Gusi’yle beraber bu katliamı planlamış ve emrini vermiştir. Bu katliam, paramiliter ve karşı devrimci bir yapı oluşturmak adına Lumad Bagani kültürünün iğrenç bir yozlaştırılması ve saptırılması olan Oplan Bantay Laya 2’nin ana bileşenlerinden biri olan Filipinler Silahlı Kuvvetleri’nin (FSK) Özel Harekat Timi Gantangan’ın operasyonlarının bir parçasıdır. Otaza, 2010’da Loreto Valisi olduktan sonra da bu operasyonları devam ettirmiştir.

6-) Dario Otaza, FSK’nin karşı-devrimci operasyonlarını mümkün kılmak adına Agusan Del Sur’daki YHO bölgeleri içerisinde istihbarat ağları kurmuştur.

7-) Lumad halkından insanları, karşı-devrimci ajanlar olmak ve devrimci harekete ve silahsız sivillere yönelik silahlı saldırılar düzenlemek için zorla paramiliter gruplara almak.

Devrimci hareketin defalarca uyarmasına ve zulüm gören yığınların tepkilerine rağmen ABD ve onun kuklası Aquino’nun sadık köpekleri olarak Oplan Bayahinan adlı savaş yasasının uygulanmasını sağlayan Otaza’lar son 4 yıl boyunca faşist egemenliklerini güçlendirmişlerdir.

Otazalar, karşı-devrimci eylemlerini gerçekleştirirken pişmanlık duymamış, bir yandan da kendi zenginlikleri için halkların topraklarına el koymuş, doğal kaynakları ve Agusan Del Sur’un ormanlarını maden ve kereste şirketleriyle yağmalamışlardır. Dario Otaza, aynı zamanda Loreto’da 30.000 hektardan fazla bir alanı yabancı bir palmiye yağı plantasyonuna satmıştır.

Saldırgan yönetim biçimlerinden vazgeçmeyerek, paramiliter grupları ve Bagani birliklerini kendi baskıcı egemenliklerini ve bürokrat kapitalist çıkarlarını korumak adına silahlandırmaya devam etmektedirler. Bu sebeple de Otazalar kendilerini YHO’nun meşru bir hedefi haline getirmiştir.

Daryl Otaza ise yukarıda sayılan suçlara doğrudan  dahil olmasının dışında Loreto ve çevre bölgelerde ‘’nam salmış’’ bir uyuşturucu taciriydi.

YHO halk savaşını sürdürürken, insan hakları ihlallerini önlemek ve adaleti yerine getirmek için savaş suçlularının ölümle cezalandırarak devrimci adaleti sağlamaya devam etmektedir.

Mindanao’nun en despotik, Lumad karşıtı valilerinden birinin cezalandırılmasıyla sağlanan devrimci adaleti kitleler gerçekten de büyük bir sevinçle karşılamıştır.

Rigoberto F. Sanchez
YHO Güney Mindanao Bölge Komutanlığı Sözcüsü
Basın Açıklaması, 25 Ekim 2015
Kaynak: http://www.philippinerevolution.net/statements/20151025_masses-rejoice-in-achieving-revolutionary-justice-in-the-punishment-of-the-most-despotic-lumad-mayor-in-mindanao

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.