Filipinler: Duterte, Topyekün Savaşa Devam Ederken NPA’dan Ateşkes Talep Ediyor

Filipinler Komünist Partisi / Haber Bürosu

09 Eylül 2017

1. Duterte, NPA’dan ateşkes talep ederken, aynı zamanda AFP topyekün savaşı barış görüşmeleri için önkoşul olarak yürütmektedir. Bu kabul edilemez. Duterte gerçekten devrimci güçleri aptal mı sanıyor?

2.Duterte böyle bir talebi karşılamak için ahlaki zeminini kaybetti. NPA’nın 19 Ağustos 2016’da ateşkes ilan ettiğini ve 160 gün sonra şayet Duterte 500 politik tutsak için genel af ilan etmezse, ateşkesin sona ereceğini duyurmuştu. Ancak Duterte, taahhüdünü yerine getirmeyi başaramadığından NDFP’nin iyi niyetini boşa harcadı ve NPA ateşkesinden askerlerini mevzilendirmek ve askeri saldırılarda bulunmak için yararlandı.

3.Duterte’nin zorba yönetimi ve üçlü savaşı karşısında halk, NPA’nın daha taktiksel saldırılara yönelmesi için yalvarıyor. Halkın ordusunun zaferleri, yaygın cinayetler ve Duterte rejiminin dayattığı korku iklimi ortamında direnişe ilham kaynağı oldu.

4. NPA, Duterte rejiminin askerlerinin ve polisinin yaptığı binlerce Oplan Tokhang cinayeti, köylülerin, ulusal azınlıkların ve gençlerin öldürülmesi, sivil toplulukların askeri işgali, hava bombardımanları ve Marawi Maranaos’una karşı soykırım savaşı gibi keyfi tutuklamalar ve gözaltı vb. karşı taktik saldırılar başlattı.

5.Geçmişte kanıtlandığı üzere NDFP-GRP müzakereleri, iç savaş devam ederken bile ilerleme kaydedebilir ve gelişebilir. Bir ilke olarak, devrimci güçler, ABD-Duterte rejiminin Oplan Kapayapaan topyekün savaşıyla yüzleşip taktik saldırılar düzenlerken, halk savaşların bedelini öderken, adil ve kalıcı bir barış sağlamak için bir araç olarak müzakereleri sürdürmeye devam ediyor. Ancak NDFP-GRP müzakereleri, Duterte’nin Oplan Kapayapaan saplantısı ve NPA’dan teslim olmasını talep etmesi nedeniyle verimli olamaz.

6.Filipinler halkı ve onun devrimci güçleri elli yıldır süren halk savaşının bedelini ödüyor. Onlar yorulmazlar. Onlar işçilerin ve köylülerin dayanılmaz acılarını baskıcı ve sömürücü sistem altında bitirmeye çalışıyorlar. Devrimi gerçekleştirmek için her zamankinden daha kararlılar.

7.Duterte, elli yıl daha karşı devrimci savaşın bedelini ödetmekle tehdit ediyor. Görünüşe bakılırsa, Duterte görev süresini bile bitiremeyebilir. Duterte, Filipinler halkının öfkesine neden olmuş durumda ve giderek  tecrit olmakta. Devrimci hareket kesinlikle ABD-Duterte rejiminden daha uzun yaşayacak.

Kaynak:http://www.redspark.nu/en/peoples-war/philippines/duterte-demands-npa-surrender-thru-ceasefire-while-waging-all-out-war/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.