FARC: Kolombiya Ordusu, Maden Şirketlerine Hizmet Ediyor

campo-rubialesco.jpg_1718483346

Senatör Ivan Cepeda tarafından dile getirilen, madencilik ve enerji sektöründeki şirketler ile silahlı kuvvetler arasındaki anlaşmaların politik olarak kontrol edilmesi tartışması, silahlı çatışma sonrasında kamu güçlerinin rolü ne olmalıdır? temel soruna cevap arıyor.

“Biz, çok uluslu şirketlerin hizmetine verilen silahlı kuvvetlerin özelleştirilmesiyle karşı karşıyayız,” diyen Senatör Cepeda “Bir barış anlaşması durumunda silahlı kuvvetlerin tasfiyesi ile boşa çıkan personel çevreci toplumsal hareketleri ya da sendikal hareketi bastırmak için şirketlere bir tür güvenlik hizmeti vermeye başlıyor(…) Barış anlaşmalarıyla bu süreci sona erdirme düşüncesi yok, bunlar sadece toplulukları bastırmak için var.” dedi.

Son yirmi yılda Kolombiya, maden sanayinin yoğunlaşmasıyla, insan hakları ihlallerinin arttığı, ulusal egemenliğin kaybolduğu ve kamu gücünün hızla özelleştirildiği bir deneyim yaşadı.

Polo Democrático (Demokratik Kutup), senato grubu tarafından yapılan araştırmaya göre, enerji ve madencilik altyapısını, yolları ve hidrokarbonları korumak amacıyla, 20, Özel Enerji ve Yol Taburu, (İspanyolcası BAEEV) kurulmuştur. Ayrıca, dokuz COPEI (Devletin Kritik ve Ekonomik Altyapısını Korumak için Özel Harekat Merkezi) kurulmuş yanı sıra birkaç çok uluslu şirket ile Silahlı Kuvvetler arasında 2.57 milyar peso değerinde en az 1.229 işbirliği anlaşması yapılmıştır. Savunma Bakanlığı’na göre, madencilik, enerji ve karayolu altyapısına bakan ve bu amaç için çalışan 68.255’den fazla kişi bulunuyor.

Unido Madencilik Konsorsiyumu – Drummond, Mineros SA, Frontino Altın Madenleri, Endesa, Pasifik Rubiales ve El Cerrejon- şirketlerinin  güvenlik timleri Kolombiyalıların ödediği vergilerle finanse edilmektedir…

Hidroituango:

Empresas Públicas de Medellin (EPM: Elektrik, gaz, su, telekomünikasyon işleri yapan kamu tekeli) tarafından kurulan Hidroituango hidroelektrik projesi yüzlerce köylüyü, madenciyi ve balıkçıyı etkiledi; pek çoğu silahlı çatışma mağduru olan bu ailelerin topraklarına, bu mega proje adına Ulusal Polis’le yapılan ve 2.839.000.000 Peso değerindeki iki anlaşmayla el konulmuştur. Ayrıca Ulusal Ordu ile 35.361.927.005 Peso değerinde altı antlaşma daha yapılmıştır.

soldados-infraPutumayo:

Bu bölgedeki, Köylü Rezerv Alanlarının % 100’ü (arama veya üretim aşamasında); Ecopetrol, Vetra, Emerald, Gran Tierra, Amerisur, Kolombiya Enerji ve Pasifik Konsorsiyumu şirketleri ile kamu gücü arasında yapılan 40 yakın maden arama ruhsatının tehditi altındadırlar.Toplam 73.566.252.583 Peso değerindeki anlaşmalar Köylü Rezev Alan “Perla Amazonica” ve Nasa halkının topraklarını etkilemektedir.

Cesar Merkezi:

Ülkenin bu bölgesinde, madencilik alanında faaliyet gösteren Kolombiya Doğal Kaynakları, Prodeco ve Drummond şirketleri var.  Bu şirketler hükümetle, toplam değeri 10.760.000.000 Peso olan 23 anlaşma yapmış bulunuyor. Drummond ve Prodeco gibi şirketlerin paramiliter yapılarla olan bağlantılarının araştırıldığı unutulmamalıdır. Eski paramiliter kumandanlarının, müteahhitlerin ve eski çalışanların ifadelerine dayanarak hazırlanan “Kömürün karanlık yüzü” raporuna göre, Drummond ve Prodeco 1996 ve 2006 yılları arasında paramiliterleri finanse ederek Hollandalı PAX örgütünü sağlama almışlardır.

IMAGEN-10407484-2

Meta – Pasifik Rubiales:

Ecopetrol şirketinin 12.677.000.000 Peso değerinde toplamda sekiz anlaşması var. Çokuluslu Pasifik ve Meta Petrol (Pasifik Rubiales’e bağlı ortaklık) şirketlerinin de 79.142.000.000 Peso değerinde 24 anlaşması bulunuyor. Toprağındaki su kaynağının kirlenmesine neden olan Pasifik Rubiales şirketine dava açan sosyal lider Héctor Sánchez tehdit edildi ve kamu güçlerinin zulmüne uğradı.

Casanare:

Ecopetrol, BP, Emerald, Equion, Pasifik, Petrobras, Petrominerales ve diğerleri arasında 209.488.539.666 peso değerinde toplamda 40 antlaşma var. Bu bölgede ayrıca yargısız infazlar meydana geliyor. Savcılığa gelen bilgilere göre, Ulusal Ordu’nun 16. Tugay üyesi olan failler bu şirketlerin faaliyetlerine askeri koruma sağlamakla itham ediliyorlar. Şu anda 1999 ile 2007 yılları arasında meydana gelen toplamda 146 vaka araştırılıyor.

drummond

Yukarıdaki rakamlar, Senatör Iván Cepeda’nın senato grubu tarafından Savunma Bakanlığı’ndan istendi ve Bakanlık doğru bilgileri vermemek için tüm prosedürleri ihlal etti. Bakanlık’tan, bu bilgileri almak için bir yıl uğraşan Senatör’ün iddiasına göre “ortada kötü kokan bir şeyler var ve onlar bir şeyleri gizlemeye çalışıyorlar.” Meta, Putumayo, Casanare, Antioquia ve Cesar’ın incelenmesi, kamu gücünün birkaç birimi tarafından otoriter ve baskıcı tutum alınmasına ve yargısız infaza, işkenceye ve tecavüze yol açtı. Bu çerçevede senatör, anlaşmaların yürütülmesini doğrudan kontrol eden Mali İşler Ofisi’ne ve özellikle yargısız infazları soruşturan Savcı ve avukatlara soruşturmanın nasıl ilerlediğine dair sorular sordu.

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/what-you-should-know/item/898-colombian-military-forces-serving-extractive-companies.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.