FARC: Kolombiya Devleti Paramiliter Şiddete Son Vermeli

Kolombiyalı paramiliterler gruplar Kolombiya'daki şiddettin büyük bir parçasıdır ancak mevcut barış görüşmelerine dahil değillerdir. | Fotoğraf: EFE

Kolombiyalı paramiliter gruplar Kolombiya iç savaşında etkin ancak mevcut barış görüşmelerine dahil değiller | Fotoğraf: EFE

FARC sözcüsü barışın inşasının ancak ve ancak Kolombiya devletinin paramiliter güçleri devre dışı bırakmak için ‘etkili bir strateji’ geliştirmesi ve insan haklarına saygılı ‘kapsamlı politikalar’ uygulamaya başlaması ile mümkün olacağını ifade etti.

Kolombiya’nın en büyük gerilla grubu, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC), ülkede yıllardır süren iç savaşta etkin olan paramiliter şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

FARC sözcüsü Pablo Catatumbo 2012’den beridir hükumetle gerilla arasındaki barış görüşmelerinin yürütüldüğü Havana, Küba’da Cumartesi günü (12 Eylül) şu açıklamalarda bulundu:

Paramiliter şiddet ve kirli savaş devam ettiği sürece istikrarlı ve kalıcı bir barış getirmek mümkün değildir.

İki tarafın yürütmekte olduğu müzakerelerle 50 yıldan fazla süren, 220.000 kişinin ölümüne ve milyonlarcasının kaybolmasına veya yerinden edilmesine yol açan Kolombiya iç savaşına son verilmesi umuluyor. Bu yılın başlarında, FARC bölgelerine yapılan hava saldırılarını durdurmak, devlet saldırılarını azaltmak ve müzakereleri hızlandırmak amacıyla tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Kitlesel insan hakları ihlalleri ile suçlanan sağcı paramiliter gruplar, barış görüşmelerinde yer almıyor.

Catatumbo, Cumartesi günü verdiği demeçte, 2015 yılı içerisinde “69 insan hakları savunucusunun” öldürülmesi de dahil olmak üzere paramiliter güçler tarafından yapılan bir dizi saldırıyı sıraladı.

Catatumbo’ya göre saldırıların hedefinde özellikle “yeni oluşan siyasi hareketler” var.

FARC sözcüsü açıklamalarına şöyle devam etti:

Son saldırılar sosyal örgütlere, insan hakları ve muhalif politik hareketlere yönelik uzun soluklu bir kirli savaş stratejisine işaret ediyor.

Catatumbo, paramiliter grupların devletle iş birliği yaparak FARC’ın tek taraflı ateşkes ilanını kötüye kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Catatumbo ayrıca Kolombiya devletince paramiliter grupları ortadan kaldırmak için “etkili bir strateji” geliştirilmeden ve insan haklarına saygılı “kapsamlı bir politika” hayata geçirilmeden barışın inşasının “mümkün” olmadığını söyledi.

Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos hükumetini temsilen Küba’da bulunan resmi heyet Catatumbo’nun talebi ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/FARC-Rebels-Call-for-End-to-Paramilitary-Violence-in-Colombia-20150913-0020.html
Etiketler: , ,

2 Yorum

  1. Pingback: Emperyalist-Kapitalist Zincir, Bölgesel Zayıf Halkalar, Devrim ve Karşı-Devrim

  2. Pingback: FARC: Barışın İnşası İçin Paramiliter Şiddet Yokedilmelidir

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.