FARC-EP’den Başkan Santos’a Açık mektup

“FARC’dan, Başkan Santos’a çağrı, gerçeklerden korkmayın”

FARC-EP Merkez Komitesi Sekreterliği, www.pazfarc-ep.org sitesinde Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’a açık bir mektup yayınladı.

Cauca’da olan askeri durumları gelecekte önlemek için isyan sürecinin çok ciddi olarak araştırılması gerektiğinde ısrar ediyoruz.

“Ne oldu? Neden oldu? 14’ünde ki olaylar nasıl meydana geldi? “

FARC-EP gerillaları, Başkan Santos’un, “FARC barış süreci için bir tarih belirlemeli” sözleriyle, barış görüşmelerinin yeterince hızlı ilerlemediğini ima ettiğini düşünüyor.

“Barış, sorunları çözmek için tartışma yapılmadan, elinde bir kronometre ile gerçekleştirilebilecek bir süreç değil. Eğer biz 34. turdan bu yana hız konusunu konuşacaksak;  kendi adımıza mağdurlar konusunda tüm önerilerimizi ortaya koyduk. Biz, çatışmaları sona erdirme konusunda ki gelişmeleri kapsayan bazı adımları dikkatlice inceliyoruz” dedikten sonra, Gerillalar, başkana  “bir mum tanrı için, bir mum da şeytan için yakmadan” sizin huzurunuz korunamaz ve yerel politikaya karar verilemez çağrısı yaptılar.

“Diğer yandan, merak ediyoruz 15 ay geçtiği halde Çatışma ve Kurbanlar İçin Tarih Komisyonu’nun kurulması neden bu kadar gecikti?

Historical-Commission

Değerlendirmenin ve sonuçlarının paylaşılmasının imkansız raporlar mevcut. Ülke için çok önemli olan bu arşivlere ulaşmada yaşanan gecikme ve zorluklar anlatılamaz durumdadır.”

FARC’ın mektubu beş öneriyle bitiyor:

  1. İnsanların Kolombiya’da ne olduğunu bilmesi için Tarih Komisyonu’nun raporları, ülkenin dört bir köşesinde dağıtılmalıdır.
  2. Kolombiya’daki Silahlı Çatışmaları Anlama Maddeleri, başkan, bakanlar ve yetkililer tarafından okunmalı ve hep birlikte çağrı raporlarına çalışılmalıdır.
  3. Çatışmanın önemli hukuki-siyasi sorumluluklarını saptamak ve Tablo raporunun sonuçlarını değerlendirmek üzere bir komisyon kurulmalıdır.
  4. Gündemde ki bu 7 maddeden en az 3 ü için komisyon kurulmalıdır; Bu 7 maddenin altındaki 5 maddede yer alan mağdurlarla anlaşma hükümleri ve paramilitarizm konusu da diğerlerinin yanında açıklığa kavuşturulmalıdır.
  5. Kolombiya’da farklı hükümet dönemlerine ait dosyaların gizliliği kaldırılmalıdır

santos

Dünyada, gerçekler ortaya çıkmadan son anlaşmaların imzalandığı tek bir barış süreci olmamıştır. Bu nedenle, bildiğimiz kadarıyla tüm ülkelerin farklı rejimlerindeki dosyalar üzerindeki gizlilik kaldırılmıştır. (…) Devlet istihbarat ajanlarının gizli polis dosyaları,  (SIC, DAS, genel olarak kamu gücü) Savaş Bakanlığı dosyaları, şimdiki Savunma dosyaları,  iç çatışmayla ilgili dosyalar ve Hükümet dosyaları (şimdiki İçişleri Bakanlığı). Tüm bu dosyalar üzerinde ki gizlilik kararları kaldırılmalı!

Bizler şu anda, Cumhurbaşkanı Santos ve hükümetteki yetkilileri gerçeklerden korkmadan, dosyalar üzerinde ki gizlilik kararları kaldırılarak, barışı birlikte tesis etmeye davet ediyoruz…

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/communiques/communiques-peace-delegation/item/725-farc-ep-s-open-letter-to-president-santos.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.