FARC-EP: Paramilitarizme Karşı Uluslararası Desteğe İhtiyacımız Var

pablo-catatumbo-2

Havana, Küba – Kolombiya’da bir yandan gerilla örgütleri FARC-EP ve ELN ile barış görüşmeleri devam ederken diğer yandan paramiliter tehdit artıyor. Paramiliter çeteler genellikle askeri kuvvetler, büyük toprak sahipleri ve / veya yerel politikacılar tarafından korunan aşırı sağ silahlı terör grupları olarak biliniyor…

FARC-EP Sekreterliği üyesi ve aynı zamanda Paramilitarizm ve Güvenlik Alt Komisyonu başkanı Komutan Pablo Catatumbo, bugün çok net bir mesaj verdi: “Paramilitarizm ile Barış olmayacak.”

Catatumbo, bugünlerde savunma bakanı Villegas tarafından söylenen, FARC’ın talepleriyle barış sürecini geciktirmeye çalıştığı suçlamalarına karşı cevap hakkını kullanarak, “Paramilitarizm isyanla ilişkisi olmayan bir olgudur ve “yadsınamaz bir gerçeklik” olarak net bir hedefi vardır: Çatışmalarda politik bir çözüm olarak karşı tarafı sindirmek,” dedi.

O ayrıca Kolombiya’nın kuzey-batısında bir milis grubu tarafından organize edilen ve ülkenin büyük çoğunluğunda bu grupların kontrol kapasitesini gösteren yeni “silahlı grevden” bahsetti. Transit geçiş alanlarını yasaklayarak ekonomiyi durduran ve polislere karşı düzenlenen çeşitli saldırıları içeren silahlı grevi, barış sürecine karşı aşırı-sağ ulusal bir yürüyüş izlemişti.

Konuyla ilgili olarak “Tesadüf değil” diyen Catatumbo, “Bu siyasi, ekonomik, askeri ve hükümet sektörleri ile içiçe geçmiş iğrenç ilişkilerin açık bir kanıtıdır,” dedi.

Catatumbo, Santos yönetiminin, toplum ve halk örgütü üyelerini öldürmek ve binlercesini tehdit etmek için 346 Kolombiyalıya izin verdiğini, ekonomik ve siyasi çıkarların doğurduğu paramiliter canavarın Kolombiya’da ceza almadan hareket etmeye devam ettiğini belirtti.

Catatumbo’nun konuşması uluslararası topluma yapılan bir çağrı ile sona erdi:

“Şu an, uluslararası toplumun barış sürecine olan kararlı desteğini göstermesi gereken bir an. Birleşmiş Milletler’in, ABD hükümetinin, Avrupa Birliği’nin, CELAC’ın, UNASUR’un, Vatikan’ın ve Kiliselerin desteğini görmek istiyoruz. Onların harekete geçmeleri her zamankinden çok daha fazla gerekli.”

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/peace-process/news/item/1150-we-need-action-against-paramilitarism-by-international-community

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.