FARC: Cauca’daki Vatandaşların Ölümünü Görmek Üzücü

pastor-alape

Bütün ülke çift taraflı ateşkesten haber bekliyor, Sayın Başkan

15.04.2015 tarihinde Uluslararası Kongre Merkezi’nin girişinde basının sorularını cevaplamak için söz alan Komutan Pastor Alape,  sözlerine bir soruyla başladı:

“Yurtseverler Birliği Kongre temsilcisi Leonardo Posada’yı kim öldürdü?”

İsyancılar, siyasi ve sosyal savaştaki sorumlulukları ortaya çıkarmak için devletin gizli dosyaları açıklamasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Temsilci ayrıca, dün gece yarısı Cauca bölgesinde meydana gelen çatışmalar hakkında ki endişelerini de dile getirdi. Bu olayların, 4 aydır ateşkes görüşmeleri yapan gerilla gücüne karşı askeri operasyon yapan hükümetin tutarsızlıkları sonucu meydana geldiğini vurguladı. Savaşı durdurma konusunda Ulusal Tartışma çağrısı yaparak,” eğer biz gerçekten barış sürecinde yol almak istiyorsak artık daha fazla anne çocuklarını mezara göndermesin” dedi.

Komutan, “Acaba bu bir tuzak mıydı” diyen ilk soruyu kısaca yanıtladı:

Tuzak, pusu, karşı pusu, saldırı… Burada önemli olan Kolombiya halkından kaç kişinin öldüğü ve bizim bunu nasıl durduracağımızdır. Ateşkes görüşmeleri devam ederken, tek taraflı saldırılar gerçekleşiyorsa, barış sürecinin ortasında meydana gelen bu olayın aslında hiçbir açıklaması yoktur. Ayrıca FARC-EP gerilla komutanlarından Gilberto Becerra’yı hatırlayalım, diğer pek çokları gibi tek taraflı ateşkes sürerken öldü. Bu saldırılar durmak zorunda!

juanma

Alape  “Ateşkesle ilgili Kolombiya halkının talebi devam etmekte ve mümkünse çift taraflı ateşkes olmasını istemektedir”. diyerek Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un twitter hesabından paylaştığı “Ben Cauca’da askerlerin ölümünden pişmanım. Biz bu savaşı bitirmek istiyoruz.” sözünün de altını çizdi. Son olarak, ulusun en acil sorununun çift taraflı ateşkes olduğu unutulmamalı, halk iki taraflı ateşkes yapıldı haberinin duyurusunu bekliyor” diyerek Devlet Başkanına çağrı yaptı.

“Ortak sağduyu hareketi” olarak, Başkan Barack Obama tarafından duyurusu yapılan terörizme destek veren ülkeler listesinden Küba’nın çıkarılması çağrısında bulundu. Komutana göre, Kolombiya hükümeti iyi niyet göstergesi olarak kıta çapında barış iklimi yaratabilir, unutulmamalı ki Kolombiya gerilla güçlerinin  terörist statüsünde sonsuza kadar devam edemez.


Leonardo Posada (1947-1986), avukat, Kolombiya halk liderlerinden biriydi. 1980 yılından 1986 yılındaki Kongre seçimlerine dek Komünist Partisi Merkez Komite üyesi ve temsilciydi; Ancak, 30 ağustos 1986 yılında suikasta uğradı. Onun ölümü Yurtsever Birliğe ve Komünist Parti’ye karşı uygulanan siyasi soykırımın bir parçası olarak kabul edilir.

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/blogs/guests/item/715-farc-considers-death-of-compatriots-in-cauca-regrettable.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.