Etiyopya: Protestocular Siyasi Tutsakların Serbest Bırakılmasını İstiyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“3 Eylül Cumartesi, sabahın erken saatlerinde başlayan yangının hapishaneden kaçabilmek için bilinçli olarak çıkartılmış olabileceği belirtildi. Yangının çıktığı hapishane Oromo halkından önde gelen politik tutsakların tutulduğu bir hapishane olması nedeniyle ayrı bir ö…”

et

Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Etiyopya’da halkın öfkesi devam ederken muhalefet liderlerinden Tiruneh Gamta, hükümet karşıtı protestolar nedeniyle gözaltına alınan siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etti.

Oromia’da protestolar, hükümetin başkenti, Oromia bölgesine doğru genişletme planını açıkladığı geçen Kasım ayında başlamıştı.

Birçok Oromolu bu planı, verimli toprakları yok etme planı olarak gördüğünü belirtti. Bu plan rafa kaldırılsa da hükümet karşıtı öfke, protestolarda gözaltına alınanların serbest bırakılması ve demokratik hakların genişletilmesi çağrısıyla yayıldı.

Protestolar bir zamanlar Amhara’nın bir parçası olan ama 20 yıl kadar önce komşu Tigrayan bölgesine dahil edilen Wolkait ilçesinde başladı ve daha sonra genişleyerek yaygınlaştı.

Yönetimi elinde bulunduran Etiyopya Halkının Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF), vatandaşlarının güvenliğinden kendisinin sorumlu olduğunu savunarak Birleşmiş Milletler’in gözlemci gönderme isteğini geçen ay  reddetmişti.

Aynı zamanda Batı’nın yakın müttefiki olan hükümet, internete erişimi engelleyerek, muhalefeti susturmakla suçlanıyor. Hükümet geçen yıl yapılan seçimlerde 547 sandalyeli meclisin 546 sandalyesini kazanarak tek başına iktidar olmuştu.

Çağrı, çok sayıda protestocusu gözaltına alınan Oromo yerli halkından, Tiruneh Gamta, tarafından yapıldı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, hükümet karşıtı öfkenin Kasım ayında alevlenmensinden beri en az 500 kişi öldürüldü. İnsan hakları örgütlerinden binlerce eylemci tutuklandı, gözaltına alınanların pek çoğundan ise haber alınamıyor.

Gamta, El Cezire’ye verdiği demeçte, “Biz hangi siyasetten, dini inançtan olursa olsun tüm politik tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bununla birlikte, demokratik hakların genişletilmesine ihtiyacımız var,” dedi.

Hükümet ise, ‘barış karşıtı’ unsurlar dediği ülke dışındaki ve içindeki muhalefet gruplarını suçlayarak güvenlik güçlerinin “sistematik” bir şiddet uygulamadığını belirtti ve bağımsız bir soruşturma başlatmak için söz verdi.

El Cezire’ye röportaj veren bir kadın, “Ben pazara giderken tutuklandım ve cezaevinde hücreye atıldım, idman adı altında dayak işkencesi gördüm” dedi.

Oromo yerli halkının Kasım ayında başlattığı protestolar Amhara bölgesine yayıldı. Amharalı protestocular da daha geniş siyasi ve ekonomik haklar talep etmeye başladılar.

Oromo ve Amhara halkları Etiyopya nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyorlar ve her iki halk da, Tigrayan etnik grubu üyelerinin hakim olduğu hükümeti suçluyor.

Hükümet sözcüsü, Getachew Reda, ne gerekiyorsa yapacağız dese de protestocular daha önce de hükümetin benzer açıklamalarda bulunduğunu söylüyorlar.

Son olarak bu hafta başlarında başlayan isyanla protestocular yabancı sermayeli işletmeleri hedef aldılar. Oromia ve Amhara bölgelerinde yerli halklar, Hollandalı tekelci şirkete ait çiçek çiftliklerini ateşe verdiler.

Öte yandan özel bir gazetenin haberine göre başkent Addis Ababa yakınlarındaki Qilinti hapishanesinde yangın çıktı.**http://addisfortune.net/breaking-news/fire-breaks-out-at-ethiopias-maximum-security-prison//**3 Eylül Cumartesi, sabahın erken saatlerinde başlayan yangının hapishaneden kaçabilmek için bilinçli olarak çıkartılmış olabileceği belirtildi. Yangının çıktığı hapishane Oromo halkından önde gelen politik tutsakların tutulduğu bir hapishane olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. Henüz teyit edilmemekle birlikte polisin açtığı ateş sonucu ölü ve yaralı sayısının 20’ye çıktığı ifade ediliyor.**Haberin geçtiği sitede ölü ve yaralıların toplamı için genel bir tabir kullanılmıştır./**Haberin dayandırıldığı kaynaklara göre federal polis hapishane yönetimine el koydu.

Kaynak: Bu haber http://allafrica.com/view/group/main/main/id/00045700.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.