Çin: Guangdong’da Çöp Yakma Tesisine Şiddetli Direniş 4. Gününde

Eylem Cuma günü başladı. Emniyet kuvvetleri yerel idare binalarında toplandı

Eylem Cuma günü başladı. Güvenlik güçleri yerel idare binalarında toplandı

Çöp Yakma tesisi önerisine karşı şiddetli direnişin dördüncü gününde projeye geçit vermeyen onlarca kişi tutuklandı, birkaç köylü ve polis ise yaralandı.

Bölgede ki hava kirliliği o kadar kötü ki özel sektöre ait yeni bir Çöp Yakma tesisi yapılmasının çevre kirliliğinin bir başka büyük kaynağı olacağını düşünen halk kendilerinin ve çocuklarının hayatta kalamayacağı endişesini taşıyorlar.

Cuma günü çevredeki yollara barikatlar kuruldu

Cuma günü çevredeki yollara barikatlar kuruldu

Çin sosyal medyasında, Yangchun Şehri, Spring Town köyündeki çöp yakma tesisi projesinin çalışmasına karşı Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günü isyanların tırmandığı ve özel inşaat şirketi Conch Çimento’nun giriş kapısında 3 Ekim’de başlayan protestolarda tüm gün ve gece yolların bloke edildiği haberleri geliyor. Cuma günü protestocuları dağıtmak için gelen çok sayıdaki polisin başarısız olduğu ve birçok polis aracının yanı sıra başka araçlarında devrilerek ateşe verildiği gelen bilgiler arasında.

Cumartesi günü araç ateşe verildi

Cumartesi günü araç ateşe verildi

Protestocular 4 günlük eylem (stand-off) boyunca polise karşı direndi. Çevredeki tüm yollara iri taşlarla barikat kuruldu ve kısmi olarak devrilmiş araçlarla kurulan barikatlar ise ateşe verildi. Polisin göz yaşartıcı gaz ve cop kullanmasına ve onlarca kişiyi tutuklamasına rağmen bölge halkı önümüzdeki günlerde de Conch Çimento ablukasına devam edeceklerini belirtiyorlar.

İnsanlar yerel idare binalarını ele geçirerek camlarını kırdılar ve yol üzerine barikatlar kurdular. (Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz)

Çin’de hava kirliliği pek çok yaşama hasar verdiği gibi son yıllarda birçoğu Guangdong eyaletinde olmak üzere çöp yakma binası projelerine karşı da çok büyük protestolar düzenleniyor.

2014 Yılı Ocak ayında da çöp yakma tesisine karşı şiddetli bir direniş meydana gelmiş, Guangdong eyaletinin Zhongshan şehri Huangpu kasabası Wu Zhu köyündeki köylüler, çöpün yanmasıyla çevre kirliliği oluşumunu protesto etmek ve tesise gelen çöp kamyonlarını durdurmak için yola barikat kurmuşlardı. Enerji şirketi ise protestocuları sert bir şekilde dövmesi için silahlı haydutlar kiralamış, protestoya katılan 14 köylüden 4’ü ciddi biçimde yaralanmıştı.

2014 Yılı Mart ayında da Güneybatı Guangdong eyaletinin Maoming şehrinde şiddetli protestolar meydana gelmiş, 3 gün süren protestolara hükümetin sert bir biçimde müdahale etmesiyle 8 kişi ölmüş, 83 kişi ağır yaralanmış ve 200’den fazla kişide hafif yaralanmıştı.

Köylüler üzerine gaz bombası atıldı

Köylüler üzerine gaz bombası atıldı

2014 Yılı Mayıs ayında ise Zhejiang eyaletinde ki Hangzhou Çöp Yakma tesisi protestosuna vahşice müdahale edilmiş isyanı başlatan 3 solcu öldürülmüştü.

2014 Yılı Eylül ayında ise Guangdong eyaleti, Huizhou şehri Boluo’da yaklaşık 20.000 kişi yeni bir çöp yakma tesisinin inşasını engellemek için şehir içinde pankartlarla yürüyüş düzenlediler. Her ne kadar barışçıl bir protesto gösterisi olsa da halkın önünü kesmek ve dağıtmak için çok sayıda polis bölgeye sevkedildi. Onlarca kişi yaralandı ve en az 16 kişi tutuklandı.

Bir polis aracına öfke

Bir polis aracına öfke

2015 Yılı Nisan ayında da Luoding kentinde kimilerine göre 10.000 kişinin katıldığı şiddetli bir protesto gösterisini takiben yetkililer projeyi iptal etti.

Kaynak: http://revolution-news.com/china-four-days-of-violent-resistance-to-waste-incinerator-in-guangdong/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.