Brezilya: Baskılar Sonucu 7 MST Üyesi Politik Tutsak Serbest Bırakıldı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Brezilya İnsan Hakları Savunucuları Komitesi, önleyici tutuklamayı, toplumsal hareketlerin siyasal eylemlerine karşı bir misilleme olarak gördüklerini ve MST’ye karşı yapılan suçlamanın, topraksız kimliğiyle hareket eden insan hakları savunucularına karşı yapılan bir suç…”

Altı aydan uzun bir süredir Brezilya’nın Parana eyaletinde tutuklu bulunan yedi MST aktivisti, Çarşamba günü öğleden sonra yayımlanan bir yargı kararı ile serbest bırakıldı.

Serbest bırakılanların hepsi Dom Tomas Balduino adlı bir kolektifin içinde yaşayan Topraksız Kır İşçileri Hareketi (MST) üyesi. Suçlamalar, Brezilya gizli polis teşkilatının Castra Operasyonu adıyla yürüttüğü soruşturmalardan kaynaklanıyordu.

Serbest bırakılma kararını veren Iguazu bölgesi yargıcı Ana Paula Angelo, MST üyelerinin zaman aşımı nedeniyle bırakıldıklarını ve herhangi bir kanıt olmadan tutuklandıklarını söyledi. Yargıç tutuklananlar serbest bırakıldıktan sonra, mahkemeye katılım dahil olmak üzere, ihtiyati tedbirlerin alınmasını istedi.

Tutuklanan MST üyelerine yardımcı olan, ilerici avukat Fernando Prioste, “İnsanlar, MST üyesi oldukları ve tarım reformu için mücadele ettikleri gerekçesiyle tutuklu yargılanamaz,” dedi.  Prioste’ye göre, tutuklu yargılama, hükümlü suçlular için uygulanabilecek en son önlem olmalıdır.

Polisin, Sao Paulo, Guararema’da bulunan MST’nin ulusal okulu Florestan Fernandes’e düzenlediği baskın operasyonu halkın tepkisini çekmiş, insan hakları örgütleri, Castra Operasyonu’nu şiddetle eleştirmiş ve toplumsal hareketleri kriminalize ederek suç haline getirme girişimi olarak gördüklerini söylemişlerdi. **https://isyandan.org/diger/brezilya-hukumetin-saldirilarina-karsi-mst-ile-dayanisma//**

Brezilya İnsan Hakları Savunucuları Komitesi, önleyici tutuklamayı, toplumsal hareketlerin siyasal eylemlerine karşı bir misilleme olarak gördüklerini ve MST’ye karşı yapılan suçlamanın, topraksız kimliğiyle hareket eden insan hakları savunucularına karşı yapılan bir suçlama olarak nitelendirdiklerini söylediler.

Fabiana Braga’nın tutuklanması, kamuoyunda, içlerinde federal senatör ve milletvekilleri olan ve genç kadının serbest bırakılması için çağrı yapan büyük bir öfkeyi tetiklemişti.

Brasil de Fato’ya göre, Snakes Nehri ve Pinhal Ralo Çiftlikleri bölgesinde işgal edilen topraklarda şu anda yaklaşık 3.000 aile yaşıyor. İşgal alanı dört kolektife ayrılmış durumda bunlar: Dom Tomas Balduino, Heirs of the Earth of May 1, Vilmar Bordim ve Leonir Orback’tır. Söz konusu bölgede 2016 yılı Nisan ayında yapılan saldırıda iki MST üyesi Parana’nın askeri polisi tarafından öldürülmüştü.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Under-Pressure-Brazil-Releases-7-MST-Political-Prisoners-20170518-0030.html?utm_content=buffer64b5f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.