Belucistan Kurtuluş Cephesi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru İçin Tehdit

Foto: @BLF_Online

Pakistan devletinin öldürdüğünü iddia ettiği Belucistan Kurtuluş Cephesi lideri Dr.Nazar saklandığı dağlardan mücadeleye devam sözü verdi. Yozlaşmış Pakistan devletinin beslediği cihatçı Taliban ve El-Kaide benzeri örgütlerin aksine Belucistan Kurtuluş Cephesi seküler bir çizgi tanımlıyor. Arjantinli devrimci Che Guevara’ya hayranlık besleyen Dr. Nazar geçtiğimiz Eylül’de Reuters’a yaptığı açıklamada Belucistan topraklarını sömürgeleştirecek Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini hedef aldıklarını ve saldırılarının devam edeceğini belirtmişti. Bu nedenledir ki Pakistan’ın en çok arananlar listesinde Dr.Nazar’ın ve BKC militanlarının isimleri hala en başta.

CPEC neden bu kadar önemli?

Çin’in Güney sınırındaki Himalayalar’dan Belucistan’ın can çekişen kıyılarına uzanan otobanları, limanları ve devasa altyapısı ile bu proje Gwadar’ı Pakistan’ın Dubai’si yapma vaadini taşıyor. Yaklaşık 54 milyar dolar değerindeki ekonomik koridor projesi, finansörü Çin’e Arap denizine açılan kestirme bir geçit kazandıracak. Bölgedeki tarihi rakibi Hindistan’a karşı CPEC ile elini kuvvetlendirmek isteyen Pakistan ise projenin Belucistan’a iş, su ve hayat getireceğini savunsa da; 40 yıldır Pakistan devleti tarafından görmezden gelinen Belucistan için mücadele veren militanlara göre bu proje topraklarının istilası demek.

BKC’nin yanı sıra daha ılımlı olan Belucistan Ulusal Partisi bile projenin Belucistan halkının topraklarının ellerinden alınmasına, Belucistan nüfusunun giderek asimile olmasına neden olacağını savunuyor. CPEC inşaat alanı şimdiden savaş bölgesine dönüşmüş durumda. 2014’ten beri bölgede faaliyet gösteren ordu yönetimindeki Frontier Works Organisation inşaat şirketinin 44 çalışanı projeye yönelik bombalı saldırılarda hayatını kaybetti. Geçen Eylül’de D.Nazar Reuters’a yaptığı açıklamada CPEC projesine her gün saldırı düzenlediklerini ifade etmişti.

Pakistan devleti Belucistan sorununu hem yerel hem de uluslararası medyanın gözünden uzak tutmaya çalışıyor. Bölgede Belucistan halkına karşı Pakistan devletinin işlediği savaş suçları bu nedenle karanlıkta bırakılmış. BKC ve beraber mücadele ettiği silahlı örgütlerin ise 2 bin civarında Pakistan güvenlik gücü üyesini öldürdüğü tahmin ediliyor, Hükümet ise bu sayının 1.200 civarında olduğunu iddia ediyor.

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.thenational.ae/world/south-asia/the-baloch-rebel-leader-standing-in-the-way-of-pakistans-economic-goals#page2 sitesinden yararlanılmıştır.

2 Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Pakistan: Beluci Ve Sindi Örgütleri Birleşti

  2. Pingback: İsyandan – Pakistan: BLF, Çin Pakistan Ekonomik Koridoru’nu Koruyan Özel Kuvvetler Konvoyuna Saldırdı

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.