Batı Sahra: İşsizlik Eylemini Sürdüren Sahraviler Açlık Grevinde

Batı Sahra bağımsızlığı için gösteri | Foto: AFP/Getty

Zengin mineral yataklarının bulunduğu Afrika’nın Kuzeybatı Atlantik kıyısında yer alan Batı Sahra, İspanya’nın 1975’te bölgeden çekilmesiyle birlikte başlayan Fas’a karşı bağımsızlık mücadelesini bugün de sürdürüyor. BM ara buluculuğunda 1991’de sağlanan ateşkes sonucu söz verilen referandum hiç gerçekleşmedi. Fas ile güçlü bağları olan Fransa ise BM’nin Fas hükümetine yönelik yaptırım çağrılarını Güvenlik Konseyi’nde veto etmişti.

Geçen Aralık ayında Fas ve uluslararası şirketler tarafından sömürülen kaynakları için AB Mahkemesine başvuran Batı Sahra davayı kazanmış, karar uyarınca aslen Batı Sahra’da üretilen, çıkartılan ihracat malları için Fas’a tanınmış olan ticari avantajların ve vergi indirimlerinin kaldırılması öngörülmüştü.
Ülke, Fas ve uluslararası maden şirketlerinin sömürüsü altında yoksulluk ve işsizlikle boğuşuyor. Geçen aylarda çoğunluğu üniversite mezunlarından oluşan bir grup işsiz Sahravi, Laayoune sokaklarında işsizliğe ve yoksulluğa karşı barışçıl eylemler gerçekleştirdi. Ancak bu barışçıl eylemler bile Fas polisi tarafından şiddetle bastırılmaya çalışıldı. Bunun üzerine 19 eylemci seslerini duyurmak için İnsan Hakları Koruma Derneğinin Laayoune’daki merkezinde 11 Ocak itibariyle açlık grevine girdi.

Açlık grevindeki eylemciler

Açlık grevi Fas hükümetinin baskılarını arttırırken eylemcilere yönelik halk desteği de büyüdü. Eylemcilerden birisi kararlılıklarını şu sözlerle ifade etti:

Zafer bizim olacak çünkü aşağılanarak yaşamak yerine açlıktan ölmeyi yeğliyoruz.

Açlık grevinin on üçüncü günü, 24 Ocak 2016

Polis eylemcilerin aileleriyle, sendikalarla, insan hakları örgütleri ve basınla görüşmesini  engelliyor.
Eylemciler yaşam koşullarında iyileşme ve iş talepleri yerine getirilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. İşçi sınıfında yoksulluğa ve işsizliğe karşı yükselen öfke 2011’de yaşanan isyan dalgasını Batı Sahra’da yeniden ateşleyecek gibi görünüyor.

Haber: isyandan.org

Kaynaklar:
  1. http://www.independent.co.uk/news/world/africa/western-sahara-africas-last-colony-takes-struggle-for-self-determination-to-european-courts-a6830216.html
  2. http://www.marxist.com/unemployed-saharawi-struggle-deepens-in-western-sahara.htm
  3. http://www.esquireme.com/culture/features/western-sahara-war-time-forgot/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.