Batı Papua’ya Özgürlük Kampanyası

n

Batı Papua Ulusal Komitesi (KNPB) bu politik bildiri ile Pasifik Adaları Forumunu (PIF) Batı Papua’nın kendi kaderini tayin hakkını görüşmek üzere toplanmaya çağırıyor.

Pasifik Topluluğu’nun ayrılmaz bir parçası olan Batı Papua (Hollandalıların meşhur ettiği haliyle Yeni Gine) 1962 yılında Endonezya tarafından ilhak edilerek Güney Pasifik Komisyonunun (SPC) bir üyesi oldu. O zamandan beri, sömürgeci Endonezya Batı Papua’nın bölgesel toplantılarda dışlanmasına ve Batı Papua’nın bir ölüm tarlasına dönüşmesi için uğraştı. Batı Papua halen kendi kaderini tayin hakkı için politik bir mücadele veriyor.

Bizler Batı Papua’nın kendi kaderini tayin etme mücadelesinin bir parçası olduğumuzu iddia ederek hiçbir zaman tam olarak uygulanmayan Pasifik adalarının bağımsızlık sürecini tamamlamak için çaba sarf ediyoruz. Şu anda Papua halkı boyun eğmeye zorlanıyor ve Pasifik’te süren bu kriz bölge istikrarının bozulmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler’in hukuki durumla ilgili Pasifik ülkesi liderlerini bir araya çağırarak Batı Papua’nın siyasi statüsünün tanınması için onları teşvik edeceğini ve birlikte “Görüş alışverişi” yapılmasını sağlayacağını umut ediyoruz. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Uluslar Bağımsızlık Komitesi aracılığıyla Batı Papua’nın kendi yönetiminde olmayan topraklarıyla ilgili listeyi de yeniler.

İnsanlığa karşı işlenen suçların kökeninde bulunan sömürgecilik bugün Endonezya eliyle Batı Papua’da devam ediyor. Papua halkına karşı uygulanan imha politikaları açık ve sistematik olarak sürüyor. Bu arada Endonezya yönetiminin Batı Papua’ya ödettiği tüm bedeller ne pahasına olursa olsun uluslararası düzeyde izlenmeli ve Endonezya mahkum edilmelidir. Bizler Batı Papua’da insanlığa karşı doğrudan işlenen suçların araştırılması ve hakikatlerin ortaya çıkarılması için tüm Pasifik ülkelerinin liderlerine çağrıda bulunuyoruz.

Her şeyden önce, Pasifik Adaları Forumu (PIF) olarak bizler güçlü bir şekilde Batı Papua’nın bağımsızlığının kabul edilmesini ve gözlemci olarak Batı Papua Birleşik Kurtuluş Hareketi (ULMWP) nin atanmasını isteyerek, bölgede ki sorunların çözümünde birlikte hareket edebilir, tartışmalarda aktif rol alabiliriz.

Batı Papua, Jayapura – 1 Eylül 2015
Yönetim Kurulu Başkanı, Victor Yeimo
Genel Sekreter, Ones Suhuniap
Kaynak: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156043273065010

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.