Batı Papua Liderinin ABD’ye Girişi Engellendi

11267762_10155598531780010_3289974674074694663_n-240x32013 Mayıs 2015 saat 14:00 de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ulusal ofisi, Batı Papua Bağımsız lideri Benny Wenda’yı Londra’dan Los Angles’a uçacak olan Virgin Atlantic uçağına biniş yaparken durdurdu.

Geçiş kontrolü sırasında uçak şirketi personeli Wenda’nın pasaportunu sistemden kontrol ederken alarmla karşılaştı ve Londra Heathrow Havaalanında, ABD Ulusal Güvenlik Büro ofisinden bir yetkili tarafından sorguya alındı.

Wenda yetkililere “Ben Batı Papua’dan gelen İnsan Hakları eylemcisiyim, beni Batı Papua için kampanya yaptığım için sürgün ediyorlar” dedi.

Bir kaç telefon görüşmesinden sonra ABD yetkilisi nedenini açıklamadan Wenda’nın Amerika vizesinin iptal edilmiş olduğunu ve Wenda’nın ABD elçiliğiyle temasa geçmesini söyledi. Wenda ise kendisine 2014 yılı Ocak ayında 10 yıllık iş vizesi verildiğini ve bir kez bu vizeyi kullanarak Washington’daki yönetim binalarının bulunduğu Capitol tepesinden bir meclis yetkilisini ziyaret ettiğini söyledi.

Wenda, Özgür Batı Papua Kampanyası’nı destekleyen ABD grupları tarafından Hawaii ve California turunda konuşmacı olması için davet edilmişti. Konuyla ilgili, ABD Hükümeti’nden bir açıklama yapması beklenirken, iki haftalık yoğun etkinlik programı Sayın Wenda olmadan ilerliyor. California’daki Özgür Batı Papua eylemcileri

Endonezya’nın susturulmasına yönelik seslerini yükseltmek konusunda şimdi daha kararlılar.

Londra ve Washington’daki Özgür Batı Papua Kampanyası tarafından cevapları alma girişimleri şimdiye kadar sessizlikle karşılandı. Özgür Batı Papua Kampanyası, Benny Wenda’nın yasal hakkı olan ifade özgürlüğünün ABD’de niye iptal edildiği konusunda ki endişelerini dile getirdi ve Wenda’nın vize hakkının geri verilmesi için çalışmaya başladı.

benny-smile-e1431706573827-320x480-213x320Wenda yetkililere şunları söyledi:

Umuyorum ki bu tura katılabileyim diye ABD yetkilileri benim durumumu çözmek adına kısa sürede cevap verecektir. Halkın, politikacıların ve ABD’de bulunan Birleşmiş Milletler’in, Batı Papua’da devam eden soykırım hakkındaki endişeleri artmaktadır. Ben buradaki insanların davetini kabul edip onlara hitap etmekte ve Amerikan Hükümeti yoluyla politik olarak baskı yapmaya oldukça istekliyim.

Özgür Batı Papua Kampanyası bu meselenin bürokratik bir bozukluktan daha fazla olmadığını umut ediyor. Fakat bu Wenda’nın Amerika’ya seyahatinin ilk engellenişi değil. 2005 ve 2013’de vize başvurusu reddedilmişti ve daha sonra başarılı bir şekilde tekrar deneyerek 10 yıllık iş vizesi almıştı.

Wenda ayrıca şunu belirtti:

Ben ABD’ye siyasi temsilciler ve kiliselerle toplantılar yapmak için birçok kez seyahat ettim. Ayrıca benim kampanyamı ve kulis çalışmalarımı destekleyen Dışişleri Bakanlığı ile de bazı görüşmeler yaptım. Bu yüzden 10 yıllık Amerika vizemin hiçbir bildirim yapılmadan iptal edilmiş olması beni nasıl şaşırttı tahmin edemezsiniz.

Kaynak: http://revolution-news.com/west-papuan-leader-denied-entry-into-united-states/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.