Bask: ETA “Stratejik Sabır” Çizgisini Sürdürüyor

etaaçıklama

Bağımsızlık yanlısı Bask gazetesi Gara’da yayımlanan bir bildiriyle ETA, bu seneki Bağımsızlık Günü’nünde, 1974 yılında vurularak öldürülen Jon Paderes “Txiki”, Angel Otaegi ve diğer üç Devrimci Antifaşist Yurtsever Cephe üyesi ile aynı dönemde ETA üyesi olan ve Nisan ayında Venezuela’da hastahanede ölen Angel Aldena’yı saygıyla andı.

ETA “Süresiz ateşkes ilan edilmesinden bu yana beş yıl geçmesine rağmen İspanya ve Fransa Hükümetlerinin hiç bir adım atmadıklarını, Bask sorununun siyasal yöntemlerle çözülmesi için Basklı devrimci tutsakların serbest bırakılması önerisine cevap verilmediğini, halen ülkenin değişik yerlerinde tutulmaya devam edildiklerini, Bask ülkesine getirilmediklerini, fakat kendilerinin sürecin başında vermiş oldukları bütün sözlere sadık kaldıklarını” söyledi.

ETA, Bask ulusal solunun bütün bu tavırlara karşı acil ve kısa vadeli çıkarlar baskısı altında kalmadan, “stratejik sabır” politikası gereği soğukkanlılığını koruması gerektiğinin altını çizdi. “Stratejik sabır” kavramına üç defa vurgu yapıldı.

Kısmi yerel seçimlerden önce kaleme alınan bildiride Bask ülkesinin daha ileriye götürülmesi perspektifi savunuluyor. Anlık olayların ve gelişmelerin, kendi kaderini tayin hakkını kesin olarak belirlemesinin mümkün olmadığının altı çiziliyor.

Bask sorunun tarihselliğine vurgu yapılarak Franko döneminde mücadeleye atılmak zorunda kaldıklarını, Bask Milliyetçi Partisi BNV’nin de Franko faşizmi döneminde Bask halkının haklarını savunmakta pasif kaldığı söyleniyor.

Ulusal solcuların, kenarda köşede kalmak ve fosilleşmek için doğmadıkları, beş yıldır sabırla çözüm sürecini bekledikleri, ETA’nın kuzeyin militanlığını halen temsil ettiğinin unutulmaması gerektiği vurgulanıyor.

Aite Deklarasyonundan sonra başlayan Kolombiya Müzakere sürecinin sonuna gelindiğinin ama Bask ülkesi için ışığın halen zayıf olduğunun altı çiziliyor.

ETA, “Gençlik bugüne kadar her siyasal dönemde nasıl kilit bir rol oynadıysa gelecekte de mücadelenin kaderini belirleyerek, bağımsızlık sürecinin dönüşümünde kilit rol oynamaya devam edecektir,” diyor.

Kaynak: http://www.naiz.eus/eu/hemeroteca/gara/editions/2016-09-27/hemeroteca_articles/eta-anima-en-el-gudari-eguna-a-avanzar-con-paciencia-estrategica sitesinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.