Avustralya: Çöl Kurtuluş Cephesi’nden Uranyum Madeni Protestosu

Protestocular uranyum madeninin taşındığı yolda trafiği engelleyerek, Olympic yolunda bir şenlik ateşi yaktılar / Fotoğraf: Tait Schmaal

Protestocular uranyum madeninin taşındığı yolda trafiği engelleyerek, Olympic yolunda bir şenlik ateşi yaktılar / Fotoğraf: Tait Schmaal

Avustralya da çevre eylemcileri uranyum madenini protesto etmek için Pazar günü Roxby Downs’dan Olympic barajına giden ana yolu trafiğe kestiler. Yol boyunca kamp kuran eylemciler otoyolu 19 saat boyunca bloke ettiler.

Protestocular, eylem sırasında el yapımı dev bir uranyum parçasını yola yuvarlamak istediler. Polisin engellemesi üzerine göstericilerle polis arasında tansiyon yükseldi. Herhangi bir yaralanma olmazken eylemciler polis şiddetini teşhir eden bir video yayımladılar.

Çöl Kurtuluş Cephesi (Desert Liberation Front) sözcülerinden Tiago Freire eylemlerinin amacının “yıkıcı” etkisi olan uranyum madeninin taşınmasına dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Freire ayrıca “Uranyum endüstrisinde sızıntı her zaman vardır, onlar sızıntıları izlemez, raporlama yapmazlar. Biz bu endüstriye güvenmiyoruz. Halkımız güvende değil, bu yüzden bizler atık istemiyoruz, maden istemiyoruz ve zehirli maddelerin bizim yollarımızdan geçmesini durdurmak istiyoruz. Toprağımızı koruyoruz,” dedi.

Eyleme katılan 200 civarında protestocu hayvan kemiklerinin konduğu sepetler ve kara bir tabut taşıyarak Olympic baraj kapısına doğru cenaze alayı düzenlediler. Çöl Kurtuluş Cephesi, Avustralya’da zehirli atık dökümlerine karşı, BHP Billiton’ın uranyum madeninin kapatılmasını istiyor.

Kaynak: Bu haber http://www.adelaidenow.com.au/news/south-australia/sa-police-close-olympic-way-as-antiuranium-protesters-light-bonfire-in-the-middle-of-the-road/news-story/691b23d3a7991cf5b1b9688a1702de45 sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.