Hindistan: Asayiş Sağlayıcı ‘Gulabi Çetesi’ Tüm Ülkede Örgütlenmeyi Planlıyor

gu

Grubun lideri Sampat Pal, Odisha eyaleti başkentine düzenlediği son ziyarette “asayişi sağlamak isteyen kadınların grubu olan ‘Gulabi Çetesi’ yakında tüm insanların haklarını savunmak için ülke geneline yayılacaktır,” açıklamasını yaptı.

50 yaşındaki direnişçi “Bizim Uttar Pradesh ve Madhya Pradesh etrafında 270.000 üyemiz var ve çok yakında ağımızı genişletmek için ülkenin diğer bölgelerine de gideceğiz,” açıklamasında bulundu.

Uttar Pradesh’in Banda bölgesinde oturan hak savunucusu 12 yaşında evlendi. Evlendikten sonra, komşularından birinin sık sık kocası tarafından dövüldüğüne şahit oldu. Erkeklere bir ders vermek ve aile içi şiddete karşı köydeki kadınların ses çıkarmasını sağlamak için harekete geçtiğinde ise, yalnızca 16 yaşındaydı.

Önce kadınlar bir araya toplanıp adamı dövdüler ve adamın insanlık dışı davranışları için özür dilemesinden sonra gitmesine izin verdiler. Bu onun içindeki, yardıma muhtaç kadınların hakları için mücadele etme isteğini ateşledi ve 1980 yılında ‘”Gulabi Çetesi’ni” kurdu.

Kadınlar, “Çetenin hedefi sosyal kötülükleri ortadan kaldırmak, kast sistemine karşı çıkmak, kadın hareketini güçlendirmek ve yoksulların hakları için mücadele etmek. Biz ilk önce baskıcı ve kötü niyetli kocaları ikna etmeyi deniyoruz… Onları telkin yoluyla ikna edemediğimizde ise, bambu sopalara (lathis) başvuruyoruz. Ben bambu sopaların bütün sorunları çözebileceğine inanıyorum,” diyorlar.

Kadınlar tarafından erkeklerin işkenceye maruz kalıp kalmadığını sorduğumuzda, o “işkenceye uğrayan kadınlara karşı oran düşük“, diye yanıt veriyor ve ekliyor “gelecekte erkeklerin bile sorunlarına biz bakıyor olacağız”.

Çete üyeleri parlak pembe renkli geleneksel sari kıyafetlerini giyiyorlar, (Gulabi, Hintçe’de pembe anlamındadır) şiddetten ziyade gözdağı vermek için bambu sopalar taşıyorlar.

Baş rollerini Madhuri Dixit, Juhi Chawla ve Mahie Gill’in oynadığı bir Bollywood filmi olan, Gulaab Gang, neredeyse iki yıl önce salonlarda gösterildi. Sampat Pal’ın sinemacı Anubhav Sinha’yı dava etmesinden sonra film yasal sorunlar nedeniyle gösterilemedi. Ancak, Sinha filmdeki karakterlerin gerçek kişilerle herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı. Sinha basına verdiği bir demeçte “Ayrıca, kayıtlarda, Gulaab Gang kurgudur. Uzaktan veya yakından gerçek kişilerle bir ilgisi yoktur“, demişti.

Sampat Pal filmin kendi hayatına dayanarak yapıldığı ve filmin kimi kısımlarının kendisinin kötü gösterdiğini iddia ederek filmin piyasaya çıkarılmasını durdurmak amacıyla mahkemeye başvurdu. Sonrasında ise Delhi Yüksek Mahkemesi filmin gösterilmesine izin verdi.

“Ben Gulabi Çetesi filmi içerisindeki uygunsuz içerikten hoşnut değildim. Onlar filmde şiddeti gösteriyorlar ve üyeleri silah kullanıyor, oysa biz sadece bambu sopa kullanıyoruz,” diyen Pal, ayrıca filmin kendi izni olmadan çekildiğini söylüyor.

Grubun simgesi olan pembe rengi neden tercih ettikleri sorusuna, “neredeyse tüm renkler siyasi partilerle ilişkiliydi. Pembe renk ise herhangi bir partiye bağlı değildi ve biz kendimizi siyasetler üzerinde göstermek istedik,” diye cevap veriyor.

Pal, 2012 yılındaki Uttar Pradesh Meclis Seçimlerinde Manikpur seçim bölgesinin Chitrakoot ilçesinde aday olmuş, yalnız seçilememişti.

Odisha Sun Times Bürosu, Bhubaneswar

Kaynak:  http://odishasuntimes.com/127034/vigilante-group-gulabi-gang-plans-to-go-pan-india/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.