Arjantin: Kadın Cinayetlerine Karşı İşgal Eylemi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“şiarıyla başlayan kadın protestoları, Arjantin ve Latin Amerika’da giderek daha çok yaygınlaşıyor. Kaynak: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/Argentine-Women-Occupy-Downtown-Buenos-Aires-to-Protest-Femicide-20170505-0007.html?utm_content=bufferc06c1&utm_medium=social&…”

Fotoğraf: Twitter / @elDiazDiego

Her 18 saatte bir kadının öldürüldüğü Arjantin’de kadınlar, kadın cinayetlerinin durdurulmasını talep ediyorlar.

Kadın eylemciler, Arjantin ve Latin Amerika’da devam eden sistematik kadın cinayetlerinin devlet katında görünür olması ve kadın kırımının önlenmesi için hükümetin acilen harekete geçmesi talebiyle Perşembe günü Buenos Aires’te bulunan Ulusal Kadın Konseyi önünde çadır kurarak işgal eylemi başlattılar.

Kadın ve insan hakları hareketlerinden protestocuların kaldığı çadırlar, Kadın Konseyi başkanı Fabiana Tuñez ile kadın örgütleri arasında Çarşamba günü yapılan toplantı sonrasında, Kadına Yönelik Şiddete karşı yürütülen Ulusal Kampanya çerçevesinde kuruldu.

Kadına yönelik şiddet ve kadın kıyımı konusunda daha ciddi bir adım atması için hükümete baskı yapan kadın örgütleri, hükümetle yapılan toplantıların endişelerini gidermediğini söylediler. Kadın örgütleri hükümetin bu konuyu daha fazla görmezden gelmeye devam etmesi durumunda Başkanlık Sarayı’nın hemen köşesinde yer alan çadırların kaldırılmayacağını belirttiler.

Kadın örgütleri, kadın kırımına karşı acil yasa çıkarılması, kadın sığınma merkezlerinin iyileştirilmesi, şiddete uğramış kadınların başvuracağı temsilciliklerin açılması ve iş gücü olanaklarının sağlanması ile kadına yönelik şiddeti ve kadının nesneleştirilmesini teşvik eden medya organlarının cezalandırılması ve yeniden düzenlenmesi de dahil olmak üzere konseye 17 maddelik bir liste sundular.

Kampanya ayrıca cinsel sağlık ve kürtaj programlarının geliştirilmesinin yanı sıra kadın ve trans cinayetlerinde yitirilenler için bir dizin oluşturulması çağrısında da bulunuyor. Yol boyunca uzanan renkli çadırların olduğu işgal alanında, basın konferansı, panel, atölye ve açık radyo etkinlikleri düzenlendi.

Eylemcilerden Sabrina Bruno, hükümetin “kadın cinayetlerinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için bir program sunmadığını” belirterek, “Gerçekler çok açık; eskiden her 30 saatte bir kadın cinayeti meydana gelirken, 2017 yılında bu rakam 18 saatte bir kadın cinayetine ulaştı,” diyor.

Arjantin’de bulunan Wanda Taddei Enstitüsü tarafından yayımlanan Şubat raporunda, kadın cinayetlerinin yüksek olduğu Arjantin’de 2017’nin ilk dört ayında, 57 kadının öldürüldüğü belirtiliyor. Dünya genelinde en yüksek kadına yönelik şiddet oranı olan 25 ülkeden 14’ü Latin Amerika’da yer alıyor. Birleşmiş Milletler’e göre, bölgede meydana gelen kadın cinayetlerinin yüzde 98’i hakkında herhangi bir dava açılmıyor.

Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı “Ni Una Menos / Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz”**https://isyandan.org/diger/arjantin-binlerce-kadin-secim-ozgurlugu-ve-kurtaj-hakki-icin-meydanlarda//** şiarıyla başlayan kadın protestoları, Arjantin ve Latin Amerika’da giderek daha çok yaygınlaşıyor.

Kaynak: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/Argentine-Women-Occupy-Downtown-Buenos-Aires-to-Protest-Femicide-20170505-0007.html?utm_content=bufferc06c1&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.