Amerika Yerlileri Petrol Boru Hattına Savaş Açtılar

'Su olmadan hayat olmaz ve su bizim ana kaynağımızdır.' Fotoğraf: Megan Mitchell / NBC Kuzey Dakota Haberleri

‘Su olmadan hayat olmaz ve su bizim ana kaynağımızdır.’ Fotoğraf: Megan Mitchell / NBC Kuzey Dakota Haberleri

Kuzey Amerika yerlisi yaklaşık 200 kişi kabile topraklarına tecavüz eden ve Missouri nehrini kirleten Kuzey Dakota petrol boru hattını protesto etmek için atlarına binerek harekete geçtiler.

Yerli uluslardan onlarca kabile üyesi Kuzey Dakota’da bulunan ve kabile topraklarının yakınına yapılması planlanan petrol boru hattı inşaatını protesto etmek için Cuma günü atlarına bindiler.

Yaklaşık 200 kabile üyesinden oluşan grubun sözcüsü, Dallas, Teksas merkezli Energy Transfer Partners şirketi tarafından döşenecek Dakota Petrol Boru hattının nehrin kirlenmesine yol açacağını düşündüklerini ve bu konuda endişeli olduklarını söyledi. Ayrıca boru hattı güzergahının kabile mezarlıkları da dahil olmak üzere tarihsel önemi olan Standing Rock Lakota Sioux Ulusu topraklarından geçtiğini belirtti.

Standing Rock yerli ulusunun üyelerinden Ladonna Allard, “Boru hattı geçen hafta ölen teyzemin, babamın ve oğlumun mezarının 500 metre uzağındaki nehrin altından gidiyor. Ben gerçekten, bu toprakları seviyorum ve bu boru hattından sonra herşey yok olacak. Bizler suyumuzu korumak için hayatımızın her santimi ile savaşmak zorundayız,” dedi.

Ladonna Alaard ayrıca, “Bu dev bir mücadele olacak çünkü diğer yerli kabile üyeleri de atlarına binip bize destek olmak için geldiler. Ata binmek bizim kültürümüzde çok önemlidir, bu aynı zamanda bizim bu savaşta yalnız olmadığımızı gösteriyor. Yerli halkların hepsi bizim yanımızda durmak ve bize destek olmak için geliyor çünkü bu boru hattı yasal değil,” dedi.

Kidder ise “Su yaşamımızın temel kaynağı ve su olmadan hayat olmaz. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Nehirler Meksika Körfezi’ne dökülüyor ve bu nehrin kirlenmesinden herkes etkilenecek. Biz sadece kendimiz için değil herkes için çevreyi koruyoruz,” dedi.

Kabile üyeleri planlanan boru hattının nehri geçtiği yerde kalacaklarını ve bu noktada kuracakları “ruhani kamp” ile süresiz protesto planladıklarını açıkladılar.

Protestocu grup Standing Rock yerli ulusunun yanısıra Kuzey ve Güney Dakato, Cheyenne River Lakota, Rosebud Sioux yerli uluslarından oluşuyor. Onlar rezervasyon alanlarından çıkarak, birlikte atlarına bindiler ve kuzey Cannonball’deki Kuzey Dakota Kabile İdare Binası’na yürümek için bir araya geldiler.

Cuma günü protestoya katılan grubun sözcüsü balıkçılar içinde önemli olan Missouri nehrinin, ana içme suyu kaynağı olduğunu söyledi.

Kaynak: http://www.theguardian.com/us-news/2016/apr/01/native-american-north-dakota-oil-pipeline-protest
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.