ABD’nin Afrika ve Orta Doğu’daki Gizli Hava Üsleri

Şimdiye kadar görülmüş en kapsamlı yayın Washington Post’ta 2011’de yayımlanmış olan makale idi. Daha sonra, insansız hava uçaklarının etkinliği yükselişteyken, Sunday Times bu grafiği yayınladı ancak gizli üslerle ilgili kamuoyunun hala çok az bilgisi var.

Resmi olarak inkar edilen Suudi Arabistan’daki üsse ait uydu fotoğrafları Senatör Dianne Feinstein’in ABD’nin Pakistan topraklarından harekete geçirdiği robotik uçaklarla ilgili kazara yaptığı açıklamalara eklenebilir. Google Earth’ün 2006-2009 arasındaki arşivi avcı insansız uçakların Pakistan’daki Jacobabad Hava Üssüne yakın bir pistte beklediğini gösteriyor.

ABD hükumetinin kendi uçak nakil aracını inşa etmek için proje geliştirdiğine dair haberler geliyor. Bu ve diğer linkler, Amerikan Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansının web sayfasındaki bildirimlerde yer alıyor. Bu kurum mevcut uçakların uçuş mesafesi kısıtlı olan insansız hava uçaklarının kalkış, iniş ve bakım noktalarında konumlanarak ikmalini sağlayacak nakil araçlarına dönüştürülmesi üzerinde çalışıyor. Washington Post haberine göre ise katkı koyabilecek şirketler, üniversiteler ve diğer kurumlar fizibilite analizlerini de içeren ‘sistem bazında konsept tasarımlarını’ sunmaya davet edildiler.

Askeri belgeleri, basını ve diğer açık bilgi kaynaklarını derinlemesine analiz eden AlterNet ABD ordusunun ve CIA’in insansız hava uçakları operasyonları ile ilişkili olan 60’ın üzerinde üs tespit etti. AlterNet henüz planlama aşamasında veya inşaat halinde olan başka üsler de olduğunu ileri sürüyor.

Nisan ayında Alman haber dergisi olan Der Spiegel ve The Intercept ‘in işbirliği ile hazırlanmış olan bir araştırma yayınlandı. The Intercept tarafından ABD hükumetinin insansız hava uçakları programı hakkında bilgisi olan ancak kimliğinin gizli kalmasını talep eden bilgi kaynağından sağladığı çok gizli ABD istihbarat dokumanında çeşitli slaytlar bulunuyor. Bu slaytlarla, resmi makamların yıllarca süren inkarından sonra, ABD’nin Ramstein Almanya’daki askeri üssünün Yemen, Somali, Afganistan ve diğer hedef ülkelerdeki uzak konumdaki insanız hava uçakları ile Amerika’nın Güneybatısındaki operatörlerin iletişimini sağlayan bir ara üs olduğunu teyit edilmiş oluyor.  Çok gizli slayt dizisi avcı ve vurucu insanız hava uçaklarını idare eden teknik altyapıya dair şimdiye kadar görülmüş en ayrıntılı görselleri içeriyor.

ABD’nin bu ölümcül programına yönelik Avrupa’dan gelen eleştiriler dolayısıyla ABD’li ve Alman yetkililer Ramstein üssünün rolünü önemsizleştirmeye çalışsa da bu slaytlar Ramstein üssünün CIA ve ABD ordusu tarafından Orta doğu, Afganistan ve Afrika’da yürütülen ölümcül insansız hava uçağı saldılarındaki rolünü açıkça ortaya koyuyor.

Yemen’deki bir insansız hava uçağı saldırısında öldürülmüş olanların akrabası Faisal bin Ali Jaber Alman mahkemesinde verdiği ifadede Almanya’nın, ABD’nin ölümcül hava saldırılarında Ramstein üssünü kullanmasına izin vererek yaşam hakkını korumaya yönelik anayasal görevini ihlal ettiğini ileri sürmüştür. Davası Mayıs ayının sonunda geri çevrildi ancak tekrar dava açma hakkı bulunuyor.

Rüzgar tersine mi dönüyor? Suriye’deki kilit insansız hava uçağı üssü kapatıldı. Sırada kaç tanesi var?

Şubat ayında ABD El Kaide’ye karşı kilit roldeki hava üssündeki 100 Özel Hareket birliği de dahil olmak üzere Yemen’de kalan personelini tahliye etme kararı aldı.

Los Angeles Times haberine göre ABD Suriye elçiliğini kapatıyor ve World News’ün  The Times of London haber ajansının 4 yıldır Sana’da Yemen muhabirliği yapan Iona Craig’e dayandırdığı haberine göre ise El Kaide’ye karşı kilit roldeki hava üssündeki 100 Özel Hareket birliği tahliye ediliyor.

Kaynak: http://www.globalresearch.ca/americas-secret-drone-bases-in-africa-and-the-middle-east/5456771?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 

 

 

Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.