ABD: Hayvan Eylemcileri 1.800 Vizonu Serbest Bırakmakla Suçlanıyor

635734417981063833-mink

Ülkeyi baştanbaşa kateden hayvan eylemcisi bir çift Idaho’da bulunan bir vizon çiftliğine zarar verdikleri gerekçesiyle federal suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Otuz bir yaşındaki Joseph Buddenberg ve 28 yaşındaki Nicole Kissane’e Hayvan İşletmeleri Terörle Mücadele Yasası’nı ihlal ettikleri için cuma günü dava açıldı.

Polise göre çift 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri genelinde bir ay süren 40.000 millik bir gemi yolculuğu yaptı. Yol boyunca Montana’da bir vaşağı serbest bıraktılar, işletmeleri, kürk ve et sektörlerine bağlı insanların evlerini tahrip ettiler, araç lastiklerini kestiler ve iddianameye göre beş farklı eyaletteki çiftlikden yaklaşık 6.000 vizonu serbest bıraktılar.

Buddenberg ve Kissane 29 Temmuz 2013 tarihinde Burley’de ki Moyle Vizon Çiftliği’ndeki (Moyle Mink Ranch) 1.800 hayvanı serbest bırakmakla suçlanıyor. Mont gibi giyim eşyası yapımında kullanılan vizon, gelincik gibi hayvanların kürkleri son derece değerlidir.

Yönetici Mark Moyle KTVB’ye verdiği demeçte, eylemcilerin hayvanları özgürleştirmek için önce vizonların bulunduğu yerdeki kafesleri açtıklarını daha sonra onları çiftlikten çıkarmak için bir çiti kestiklerini söyledi.

Moyle vizonların yaklaşık yüzde 90’nını yakalamayı başardıklarını söyledi. Kalanların çoğunu arabaların ezdiğini söyleyen Moyle, “ Çiftlik üretimi vizonlar makinelerden beslendikleri için otobandan gelen sesleri beslenme makinasına benzeterek otobana çıktılar” dedi.

Moyle, “Oradakiler evcil hayvan değiller. Ne yazık ki yapılanlar [eylemcilerin yaptıkları] insani değil ve şimdi onlar karayolunda ezilecekler,” dedi.

Vizon Hayvan Çiftliği hakkındaki yorumları için Moyle’yi Cumartesi günü aradık ancak ulaşamadık.

Radikal hayvan hakları grubu olan Hayvan Kurtuluş Cephesi, serbest bırakmanın sorumluluğunu anında üstlendi. Grup, 2011 yılında yapılan bir Middleton kürk işyerinin kundaklanmasının da arkasında kendilerinin olduğunu söylemişti.

Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF)’nden Jerry Vlasak, bir basın mensubuna “Çiftliklerde ki vizonların kürkleri yasalar çiğnenerek alınıyor ve kötü muamele yapılıyor,” dedi.

“Vizonları serbest bırakanlar tutuklanan bu iki kişi mi bilmiyorum, bu konuda hiçbir fikrim yok. Eğer onlar yaptıysa, onlar bizim kahramanlarımız. Her kim yaptıysa bunu yapanlar bizim kahramanımızdır.”

Vlasak, Hayvan Kurtuluş Cephesi’nin hedefindeki çiftlik sahiplerinin genelde aynı şeyleri söylediği gibi Moyle’nin de özgür bırakılan vizonlarla ilgili olarak vizonları yakaladıkları veya araçlar tarafından ezildiği sözlerinin büyük olasılıkla yalan olduğunu belirterek Moyle’nin yaptığının tarih boyunca sivil haklar için mücadele edenlere karşı başlatılan suçlamaya benzediğini söyledi.

Vlasak ayrıca “İster Güney Afrika’da köleliğe karşı ırkçılık karşıtı olunsun, ister Vietnam ya da Irak gibi diğer ülkelerde yasadışı işgallere karşı olunsun, bu eylemlerin, bu kurtuluş mücadelelerinin hepsi ezilenlere yardım etmek için yasaları ihlal etmeyi içeriyor ve hayvan kurtuluş mücadelesi de herhangi bir kurtuluş mücadelesinden farklı değil,” dedi.

Cassia kasabası Şerif Yardımcısı George Worrell ise olayı bu şekilde görmedi.

Worrell 2013 yılında KTVB’ye verdiği bir demeçte “Açık ve basit olarak onlar sadece teröristler. Terörist bir gruplar. Onlar, kırsal çiftlik tabanlı topluluklara, bizim alanlarımıza bir sürü hasar veriyorlar ve bu bizi gerçekten etkiliyor,” dedi.

İddianameye göre, Buddenberg ve Kissane eBay ve Amazon sitelerinden bir şeyler satarak bu eylemi finanse ettiler. Polise göre çift, her zaman nakit ödeme yaptı, cep telefonu kullanmaktan veya çevrimiçi hesaplara giriş yapmaktan kaçındı ve kamuya açık alanlarda internet ve şifreli e-posta kullanarak polisin onları tespit etmesini engelledi. Onlar ayrıca web sitelerinde hayvanlara karşı yapılan suçların ayrıntılarını yayınlamakla suçlanıyorlar.

ABD Savcılık Makamı’na göre eylemciler yüzlerce dolarlık hasara neden oldu. Suçlu bulundukları takdirde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler ve meydana gelen zararı ödemeye mahkûm edilebilirler.

Vlasak, Hayvan Kurtuluş Cephesi’nin genellikle cezaevindekilere kitap ve para göndermek ve gözaltına alınan eylemcilerin kefalet ve yasal giderlerini karşılamak için para topladığını, şüpheliler hakkında karar verilene dek, onlar için çeşitli yardımlar istediğini söylüyor.

Yazar: Katie Terhune, KTVB

Kaynak: http://www.ktvb.com/story/news/crime/2015/07/25/animal-activists-release-mink-burley/30674845/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.