ABD Ana Akım Medyası Charlotte İsyanına Karşı, Direnmek Suç Değildir

Polis şiddetine ve haksız tutuklamaya karşı direnmek suç değildir.

Geçtiğimiz hafta siyahlara yönelik polis şiddeti nedeniyle tüm ABD’de eylemler vardı. Polis şiddetine karşı yükselen isyanın merkezi Keith Lamont Scott’ın arabasında kitap okurken polis tarafından katledildiği Kuzey Carolina, Charlotte idi. Vurulmasından dakikalar sonra Scott’ın kızı Lyric babasının ölüm haberini aldığı anları Facebook sayfasında canlı olarak verdi.

Mills Shaka Zulu Gill sokaktaki eylemleri Facebook sayfasında dakika dakika yayınladı. Gösterilerin ikinci gecesinde bir gösterici vurularak öldürüldü. Ana akım medya eylemcinin başka bir siyah tarafından vurulduğunu bildirdi ancak birçok görgü tanığı polislerin kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdığı yönünden ifade vermişti. Göstericilerin polis saldırılarına ilişkin yayınları sosyal medyada dolaşıma girerken ana akım medya Charlotte Polis Departmanı’nın resmi açıklamasını baz almayı tercih etti.

Philando Castile’in ölümünden beri Facebook Live gerçek zamanlı paylaşımlar için eylemcilerin kullandığı bir araç haline geldi. Eylemlerin tümüyle canlı verilmesi devletin meşru olmayan suçlamalarına belge oluşturması açısından iki uçlu bir etkiye sahip ancak öte yandan protestoları kriminalize eden ana akım medya ve yetkili ağızlar karşısında da ‘hakiki’ bir kaynak.

Resmi ağızların ve ana akım medyanın ‘beyaz vatandaşlara, gazetecilere saldırdılar, mağaza camlarını indirdiler’ açıklamalarıyla karaladıkları direnişin arkasında siyah olduğu için vurulan, katledilen, köleleştirilen, sömürülen, ezilen halkın öfkesi ve haklı isyanı var.

Blue Lives Matter (Polis Yaşamları Değerlidir) websitesi Charlotte isyanını karalamak için vakit kaybetmedi. Polis taraftarı yayın yapan siteler ve sosyal medya hesapları Keith Lamont Scott’un aslen silahlı olduğuna ve siyah eylemcilerin beyazlarla gazetecileri hedef aldığına dair propagandaya başladılar. Ana akım medya ve resmi ağızların dilini çoğaltan bu yayınlar direnişi kriminalize eden genel devletçi ve baskıcı refleksi kullandılar. CNN’in olaya ilişkin haberleri ile eylemlerin gerçekleştiği yerden ve andan direnişçilerin yaptığı yayınların arasında ciddi bir uçurum vardı. Eylemciler ise #BlueLivesMatter başlığına karşı #BlueLivesMurder (Polisler Katleder) başlığını kullanıyorlar ve polis saldırısını, şiddetini ‘müdahale’ olarak veren dile karşı direnişin meşruluğunu savunuyorlar.

Kaynak: Bu haber https://bluelivesmurder.wordpress.com/2016/09/23/resistance-is-not-a-hate-crime/sitesinden derlenmiştir.
Etiketler: ,

2 Yorum

  1. Pingback: ABD: Polisin Yine Silahsız Bir Siyahı Vurması San Diego’da Protestoları Ateşledi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.