Harekete Geç: Filistinli Tutsakların Boykot Çağrısı

Filistinli tutsakların İsrail hapishanelerinde işlenen insanlık suçlarına, tecrit, nakil, keyfi olarak aile ziyaretlerinin kaldırılması, hücre baskınları, idari göz altı uygulaması ve açlık grevindeki tutsakların zorla beslenmesine karşı yürüttükleri topyekün direniş 12 Ağustos’ta hapishane yönetiminin, nakledilen tutsakların eski yerlerine dönmesi, özellikle FHKC genel sekreteri Ahmed Saadat başta olmak üzere  aile ziyaret yasağının kaldırılması gibi konularda geri adım atması üzerine açlık grevi olmadan devam ediyor. Bu direnişte devrimci tutsaklarla dayanışmak için tutsakların yaptığı boykot çağrısı dünyanın bir çok yerinde yankı buluyor, eylemlerle de destekleniyor.

Filistinli tutsaklar geçen hafta Filistin BDS Ulusal Komitesi’ne (BNC) gönderdikleri mektupla İsrail ve onun insanlığa karşı işlemiş olduğu suçlara ortaklık eden şirketlere karşı boykot kampanyalarını yoğunlaştırmasını talep etmişti. Bu boykot kampanyalarının ana hedeflerinden biri de İsrail hapishanelerinin tedarikçisi uluslararası güvenlik şirketi G4S’tir. Dünyanın en büyük güvenlik şirketi olan Britanya menşeili G4S, Türkiye de dahil olmak üzere 125 ülkede faaliyet gösteriyor.

G4S 2007’de,  İsrail Hapishane yönetimi ile bütün İsrail hapishanelerinin güvenlik sistemlerinin ve hizmetlerinin tedarik edilmesini kapsayan bir anlaşma imzaladı. O tarihten beridir G4S şirketi Filistinli tutsaklara uygulanan işkencelerde, Filistinli eylemcilerin ve politik önderlerin idari gözaltında tutulmasında ve işgal kontrol noktaları ve Duvar’da verdiği güvenlik hizmeti ile işgalin ve çürümüş Apartheid rejimin sürdürülmesinde doğrudan pay sahidir.  Bu suç ortaklığı işkenceye ve birçok başka hak ihlaline maruz kalan yüzlerce Filistinli çocuğun tutsak edilmesini de kapsıyor. 2012’de, binlerce Filistinli tutsak açlık grevindeyken Filistinli örgütler G4S şirketinin İsrail savaş suçları ve işgalindeki suç ortaklığından ötürü sorumlu tutulması için uluslararası eylem çağrısında bulunmuşlardı. Bu çağrı G4S şirketine yönelik uluslararası, uzun soluklu boykot ve tecrit kampanyasının başlamasına neden oldu. Bu kampanyanın elde ettiği başarılardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 2014 Haziran’ında Gates Vakfı uluslararası kampanya sonucunda şirketteki 170 milyon dolarlık payını geri çekti.
  • Oslo ve Bergen’deki üniversiteler öğrencilerin yürüttükleri kampanyalar sayesinde G4S şirketi ile olan anlaşmalarını fesh ettiler. Britanya’da 5 öğrenci sendikası G4S ile kontratların iptal edilmesi yönünde oy kullandılar ve sonuçta 2 üniversitenin kontratların yenilenmemesi yönünde karar almasını sağladılar.
  • Güney Afrika, Hollanda ve bir çok yerdeki büyük yardım kuruluşları G4S şirketi ile olan anlaşmalarını iptal ettiler.
  • ABD Metodist Kilisesi, ABD’nin en büyük Protestan kilisesi, G4S şirketinin boykot edilmesi yönünde oy kullandı.
  • İskoç İşçi Sendikaları Kongresi ve Hollanda işçi sendikası G4S’e karşı yürütülen boykot kampanyasına destek verme kararı aldı.

Artan baskılar nedeniyle bir yandan 2017 senesinde İsrail Hapishane Yönetimi ile olan anlaşmasını yenilemeyebileceği açıklamasını yapan G4S, bir yandan da hala İsrail işgalindeki ve Filistin halkına uygulanan baskı rejimindeki suç ortaklığını sürdürüp dünyanın bir çok yerinde kar getiren faaliyetlerine devam ediyor.

BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) hareketi şirketin bu açıklamasını yetersiz buldu ve G4S şirketinin uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğneyen işgalci İsrail ile bütün kontratlarını ivedilikle iptal etmesini sağlamak amacıyla boykot kampanyasına daha da hız verme kararı aldı.

17 Ağustos 2015’te, BNC işgalci İsrail’in Filistinli tutsaklara karşı işlediği suçlar nedeniyle, İsrail’in tutsak haklarını ihlal etmesine yardım eden ve suç ortağı olan aşağıdaki şirketlere karşı boykot ve tecrit kampanyalarının yükseltilmesi ve yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

  1. G4S: Ketziot, Megiddo, Damoun, Ofer, Russian Compound, Abu Kabir ve Jalamah hapishanelerine ve idari göz altı merkezlerine koruma sağlamakta ve güvenlik sistemlerini tedarik etmektedir.
  2. HP: İsrail hapishane yönetimine elektronik ekipman ve donanım bakım servisi sağlamaktadır.
  3. Volvo, Tutsakların taşındığı otobüsleri üreten Merkavim şirketinin %26’sına sahiptir. Kötü muamele ve işkence tutsakların taşınması sırasında da sürmektedir.
  4. Siemens: Gilboa hapishanesi de dahil olmak üzere İsrail hapishanelerinin güvenlik ve yangın söndürme sistemlerinin tedarikinden sorumludur.
  5. Ashtrom: Filistinli kadın tutsakların kaldığı Hasharon hapishanesinin inşaatından sorumludur. Ayrıca Ofer ve Ramon hapishaneleri için de prefabrike birimler temin etmiştir.
  6. Shamrad: Ramla, Beersheba, Ayalon, Ketziot ve Hasharon hapishaneleri için güvenlik ekipmanları sağlamaktadır.
Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.